Несесер

Пробиотиците като бюти продукт

Спомняте ли си фразата "Красотата идва отвътре"? Може да е клише, но е абсолютна истина. Буквално. И на физическо ниво, както се оказва на практика.

Пробиотиците като бюти продукт

Снимка: Pexels

Спомняте ли си фразата "Красотата идва отвътре"? Може да е клише, но е абсолютна истина. Буквално. И на физическо ниво, както се оказва на практика. Пробиотиците и състоянието на чревния ни микробиом се отразяват пряко на кожата ни.

Рошини Радж е практикуващи гастроентеролог, завършила е Харвардския и Нюйоркския университет, повече от 20 години изучава пробиотиците и как те могат да повлияят на кожата и усвояването на храната. Тя вярва не само в силната връзка между червата и кожата, но и между червата и психичното здраве.

През 2014 г. д-р Радж използва медицинския си опит, за да основе марка за грижа за кожата, базирана на пробиотици: Tula Skincare. Ето съветите, които си взехме от нея за това как да използваме пробиотиците като бюти продукт, за да си осигурим не само вътрешно здраве, но и красота отвън.

Докато учи медицина, единственото, което чува, е за лошите бактериите и че трябва да бъдат убити възможно най-бързо с антибиотици. Едва постепенно хората започват да осъзнават, че бактериите могат да бъдат и добри и важни за организма ни. Така научава, че бактериите се срещат естествено в червата и имат положителен ефект върху здравето им. Започва да се интересува повече от темата и да прави изследвания, като открива, че чревните бактерии имат въздействие далеч отвъд храносмилането. Например как настроението ни може да бъде повлияно от червата.

 

Тогава забелязва нещо при своите пациенти: тези, които приемат пробиотици за лечение на чревни проблеми, съобщават за подобрение на кожата си. Самата тя е била на около 40 години по това време, преди почти десет години, и съответно по-загрижена за кожата си и за това как да се грижи оптимално за нея с напредването на възрастта. Това е идеалният момент да разгледа отблизо идеята за пробиотична грижа за кожата. По това време почти не се говори за връзката между храносмилането и кожата. Днес темата е широко популярна и дискутирана.

Как пробиотиците влияят на състоянието на кожата?

Един от най-важните начини на действие е да укрепват кожната бариера. Ако естествената защитна бариера на кожата е отслабена, може да се загуби много влага. Подсилената бариера означава, че влагата се задържа в кожата, което предотвратява матовия тен и запълва бръчките и фините линии отвътре. Пробиотиците стимулират производството на колаген и еластин. Нещо повече, те имат успокояващ и противовъзпалителен ефект, който от своя страна може да намали неравномерната пигментация, както и зачервяването и раздразненията. Накратко, както пробиотиците могат да успокоят червата, така могат да успокоят и кожата.

Каква роля играе чревният микробиом?

Чревният микробиом влияе върху възпаленията в организма, основната му роля е да поддържа целостта или здрава чревната лигавица. Ако лигавицата не е достатъчно здрава, токсините могат лесно да преминат през нея в кръвния поток и да предизвикат възпаление. Това от своя страна може да доведе до болки в ставите, повишаване на теглото, но също и до възпаление на кожата, защото се засяга цялото тяло.

Пробиотиците като бюти продукт

Така че, ако имате здравословен чревен микробиом и много добри бактерии в балансирано съотношение в организма си, това означава, че чревната лигавица е много здрава и плътна и провъзпалителните молекули не могат да проникнат толкова лесно. Но чревният микробиом, както вече знаем, има и много други функции. Той оказва влияние върху производството на хормони - особено на хормоните на стреса. А повечето от нас знаят как стресовата ситуация се отразява на кожата ни на следващия ден.

Възможно ли е да се предозираме с пробиотици?

Когато става въпрос за грижа за кожата: не! Пробиотичната грижа за кожата може да се комбинира чудесно и с други активни съставки, защото те се допълват взаимно и не си влияят помежду си. Затова можете да използвате пробиотични кремове за кожата. Що се отнася до вътрешното им приемане обаче, ако прекалите, това със сигурност може да доведе до периодично подуване на корема и леки стомашни неразположения.