Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

3 епизода на „Parts Unknown” на Антъни Бурдейн, които всеки трябва да е гледал

3 епизода на „Parts Unknown” на Антъни Бурдейн, които всеки трябва да е гледал
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Трудно е да обясниш на някого, който не е гледал нито един епизод на „Parts Unknown”, че Антъни Бурдейн не е Гордън Рамзи, нито Джейми Оливър. Антъни Бурдейн не е готвач, той е разказвач на света и живота отвъд това, което е в чиниите ни.

Той помагаше на хората да погледнат на храната, хората и света така, че да си зададат въпроси за собствения си живот и място в него. И всъщност, когато през 2013 г. получава наградата „Peabody”, мотивът е точно този: „за погледа отвъд нашите представи и света в чиниите ни”.

„Parts Unknown” е шедьовър от всяка една гледна точка, а сред епизодите има поне 15, които се запечатват завинаги. Днес споменаваме само три от тях.

Конго” (сезон 1, еп. 8)

В този епизод Бурдейн пресъздава плаването по река Конго, описано в една любима негова книга: „Сърцето на мрака” на Джоузеф Конрад. Разбира се, в епизода има и опит (по-скоро неуспешен) да се сготви Coq au vin, но Бурдейн винаги е наблягал на това, че в храненето са по-важни компанията, моментът и споменът, който ще остане.

Сърцето на този епизод обаче е погледът към една страна в руини, където хората страдат неимоверно много. Конго е огромна държава (по-голяма е от цяла западна Европа) с тежко минало. Белгийците колонизатори избиват 10 милиона души (първият геноцид в историята). Получената независимост и пълната неподготвеност на тази страна да се самоуправлява, сложните взаимоотношения между различни групи, контролиращи различните територии, ръждясалите остатъци от прогреса, които местните хора не спират да поддържат, надявайки се „ситуацията да се промени”... „Конго” разбива сърцето и е просто задължителен.

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.