Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

5 любими храни, кръстени на реални личности

5 любими храни, кръстени на реални личности

Снимка: www.storyblocks.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Знаете ли, че много от храните, с които отдавна сме свикнали и които пишем с малка буква, всъщност са имена на реални личности?

Заслугата на тези личности обикновено не е, че те самите са измислили нещо, по-скоро са били достатъчно известни и влиятелни в своето време, за да получат като комплимент кръстена на свое име храна. И да останат в историята по този необичаен начин. Ето пет храни, които сме опитвали и харесваме и които са кръстени на реални личности.

 

Мелба

Класическият вариант е с праскови и носи името на певицата Нели Мелба. Измислен е през далечната 1890 г. от Огюст Ескофие - френският главен готвач на хотел "Савой" в Лондон, където певицата отсядала по време на гастролите си. Легендата разказва, че Нели Мелба поканила прочутия готвач на един от спектаклите си в Ковънт Гардън, където на сцената се появявала красива лодка във формата на лебед. На следващата вечер Ескофие поднесъл на певицата десерт от ванилов сладолед и праскови, сервирани в лебед, направен от лед.

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...