Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Какво ще се случва в небето през 2019-а

Какво ще се случва в небето през 2019-а
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Ако обичате да наблюдавате звездите, този текст е за вас. Свързан е с астрономия, не с астрология. Преди да ви кажем обаче какви ще са небесните представления, които очакваме тази година, не можем да пропуснем да препоръчаме един от любимите ни космически апове – Star Walk 2. Редовно следим какво се случва в небето над нас, така че ако сте привлечени от звездите – сваляйте, безплатен е.

Към небесните представления тази година трябва да отбележим няколко. Най-близкото е лунното затъмнение на 21 януари. На 2 февруари Луната пак е в центъра на вниманието, защото ще закрие Сатурн. После ще се върне за ново представление през лятото – на 16 юли ще има още едно лунно затъмнение, което ще гледаме от морето, надявам се (ще бъде непълно, т.е ще се покрие около 2/3 от повърхността на Луната).

Събитието на годината обаче е преминаването на Меркурий пред Слънцето. 11 ноември ще е голям ден, защото с малко повече оборудване, ще може да се наблюдава Меркурий, преминаваща пред звездата ни. Това ще се повтори едва през 2032 година, така че си заслужава да внимавате и ако не лично, да го следите онлайн.

Останалите небесни шоута включват и Юпитер, който ще се „срещне“ с Венера на 10 юни (с повторение на 24 ноември). Сатурн пък ще можем да видим на 9 юли, когато със своите прекрасни пръстени ще се приближи най-близо до Земята.

Накратко – все хубави поводи да отлепим носове от земята и да вдигнем очи нагоре!