Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Най-ценното бижу на Мария Антоанета

Най-ценното бижу на Мария Антоанета

Снимки: Sotheby’s

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Когато Мария Антоанета разбира, че ситуацията около сигурността й се усложнява, заради Френската революция, изпраща някои много ценни лични вещи на роднини в чужбина. Сред бижутата, които успява да скрие и да изнесе от Франция, е тази висулка – голяма естествена перла с форма на сълза, инкрустирана с диаманти. Украшението било грижливо опаковано и първо се озовало в Брюксел, а после и в родното място на Мария Антоанета – Австрия.

Тази сряда, 200 години по-късно, това бижу постигна световен рекорд по време на търг, проведен от аукционната къща Sotheby’s в Женева. Перлата беше продадена за 36 милиона долара при първоначална оценка от 1,8 милиона. Почти тройно над предишния рекорд – 50.6 каратовата диамантена огърлица с огромна перла La Peregrina на Елизабет Тейлър, която Christie’s продадаха за 11.8 милиона долара през 2011 г. Тази огърлица впрочем също е била собственост на кралица – кралица Мери I на Англия.

В търга участваха над 100 предмета на кралската фамилия Бурбон-Парма. Някои от тях никога не са били показвани пред публика. Общата сума, за която бяха продадени всички те, е 53 милиона долара.

Перлата-сълза постигна и още един рекорд – това е най-скъпото кралско бижу, продавано някога. За търга в Женева се събраха купувачи от 43 държави. Няма друга кралица в историята с такова влечение към бижута, така че и интересът на колекционерите е огромен.

Тук обаче не става въпрос само за скъпо бижу. Бижутата на Мария Антоанета са пряко свързани със самата Френска революция.

В навечерието й се разиграва т.нар. Афера на диамантената огърлица – тогава артисти се опитват да продадат скъпо ценна диамантена огърлица, твърдейки, че работят за Мария Антоанета. Независимо че това било лъжа, реномето на Мария Антоанета е допълнително разклатено от разразилия се скандал, което наляло още масло в огъня за нея.

Поне 10 от продадените скъпоценности са директно свързани с Мария Антоанета. Колекцията й включва и сет обеци от перли и диаманти и диамантена брошка, както и диамантен пръстен с монограм, в който е заключена косата й. Този пръстен е продаден 50 пъти над първоначалната цена за 443 хил. долара.

След като Мария Антоанета е екзекутирана, дъщеря й Мари-Терез е освободена и изпратена в Австрия, където получила бижутата на майка си.

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.