Нещо очаквано

12 филма с най-високо качество на звук и картина ни очакват на фестивала ''Дни на предизвикателствата"

Обичате ли приключенско кино? Ние - да!

12 филма с най-високо качество на звук и картина ни очакват на фестивала ''Дни на предизвикателствата"

Приключенецът с велосипед и журналист Герхард Чернер  е специален гост на фестивала. 

Източник: Дни на предизвикателствата / Снимка: Martin Bissig

12 документални филма,  четирима чуждестранни гости, презентации, работилници и природозащитни каузи са сред акцентите на фестивала "Дни на презиикателствата", който ще се проведе между 5 и 7 декември в кино ''Люмиер'' в София. Той се провежда за 18-и път ес акцент  аутдор културата, екстремните спортове и планинския туризъм.  

Гости на фестивала ще са велоприключенецът и журналист Герхард Чернер със специално мултимедийно шоу и Давид Шамбр, автор на считаното за "библия на съвременния алпинизъм" издание - “Златни пикели - оскарите в алпинизма”.  Две важни каузи ще бъдат част от програмата - кампанията за съхраняване на застрашени видове “Земя под ЗаКрила” на  Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) чрез закупуване на земи в Сакар планина, както и “Хижа на годината” с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за 3 финансови гранта.

Ето и актуална селекция от света на приключенското кино с най-високо качество на звук и картина.  

За катерачите

Гостуването на американската легенда Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни моменти от неговия живот. Първият е MERU от 2015 г. на популярния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото -  Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът е смятан за класика, а това е първата му прожекция на голям екран у нас.  Анкер - иконична личност, пишеща специална глава в историята на съвременния алпинизъм вече 35 години.  В актива си Анкер има изкачвания и премиери в Хималаите, Каракорум, Антарктида, Йосемити.

TORN, биографичен портрет на легендарния алпинист Алекс Лоу, пък дава различна перспектива към личността на Анкер - не само алпиниста, но и бащата, закрилника, филантропа. 

За природозащитниците

Едно съвсем ново заглавие -  Wild Life на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий - ни запознава с може би най-мащабния пример за защита на природата в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс.

Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма "Кръговратът на живота в Родопите" (2023 г.) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо. 

За любителите на бързите води и пещерите

The River Runner (2022 г.) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш.

Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко легендарни френски пропасти филм On a Marche Sous La Terre на режисьора Алекс Лопес. 

Освен във филмовата програма спелеологията ще бъде представена и чрез презентация за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера - Колкина дупка” от клуб “Под ръба”. 

За ски и сноуборд маниаците

Във филма Chronoception  на Гийом Бруст, подкрепен от брилянтна картина и звук, ще видим одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан.