Нещо очаквано

4 събития в София, с които изпращаме март

 

"София Хартиен Артфест" и изложбата "Дантела на вековете" 

Кога:  25 март – 25 април 2024 г.
Къде: Триъгълна кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София
           (бул. „Княгиня Мария-Луиза“, № 16) 

Първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2024 е анонс за тазгодишното издание, олицетворявайки мотото „Без граници“. Изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура.  

Един необикновен проект на Альошкина, утвърдено автор в съвременното украинското изкуство, който съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция. Работите са създадени в традиционната техника „витинанка“ и изграждат елегантна и внушителна експозиция на даровитата авторка след нейното участие в изложбата „ДНК Украйна“, която представя Украйна на Венецианското биенале за архитектура през 2023 г.  Техниката „витинанка“ като изкуство на рязаната хартия отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна  и са разпределени в девет теми: Скития, Киевска Рус, Анна Ярославна, Златна орда, Шевици на казашките старшини, Покров Богородичен, На свобода, Модерн и Трипиля.

 

 

Наградите "Икар"

Кога:  27 март, 19:00 
Къде: Народния театър „Иван Вазов“ или по БНТ 2 (на запис: 28 март, 22:00 ч. по БНТ 1) 

На 27 март, Световния ден на театъра, за 50-и юбилеен път на официална церемония ще бъдат раздадени националните награди за сценични изкуства "Икар", с които ще бъдат отличени творци в 23 категории.  Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор "Вакари". И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Събитието е част от XIX "Софийски театрален салон" на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото: „Бойно поле за действие“. 

*"Софийски театрален салон" е част от Календара на културните събития на Столичната община.  

"Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята"

Кога:  29 март, 19:00 
Къде: Общински културен институт Дом на културата "Красно село"

Първата жена, отличена със „Златен лъв“, германската режисьорка, актриса и сценарист  Маргарете фон Трота представи най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“ в рамките на  28-ия „София филм фест“ (СФФ) и получи получи „Наградата на София“ на Столичната община. Филмът е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Той получи номинация  за "Златна мечка" в Берлин. 

*София Филм Фест продължава до 4 април, като програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филма от 53 държави. Прожекциите са в киносалони, а специална селекция е достъпна онлайн – благодарение на традиционното партньорство на "София Филм Фест" с Neterra.tv/plus. 

"Европейски музикален фестивал" и концерта "Импресионизъм и романтика"

Кога:  31 март, 19:00 
Къде: Централния военен клуб 

Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са в основата на камерния концерт "Импресионизъм и романтика", част от Програмата на XXIV "Европейски музикален фестивал". Това няма да е първата обща изява на двете цигуларки, но за първи път излизат заедно в камерен ансамбъл. Техни партньори на сцената ще бъдат талантливите инструменталисти Евгени Ноев (виола) и Кристиян Чернев (виолончело), а специален гост на събитието е изявеният испански пианист Лео Де Мария, гостуващ за първи път у нас. Носител на повече от 40 национални и международни награди от конкурси, той е професор по пиано във Факултета по музика и сценични изкуства на Университета "Алфонсо X-ти Ел Сабио" в Мадрид и Висшето училище "Forum Musikae".  Концертът "Импресионизъм и романтика" представя творби от два ключови периода в музикалната история, обхващайки богат спектър от музикални образи.  

*"Европейски музикален фестивал" се реализира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Столичната община.