Нещо очаквано

7 филма, които задължително ще гледаме на фестивала Master of Art

Той се завръща със специално зимно онлайн издание

Фестивалът за документални филми се завръща с шесто издание, което ще е онлайн, като в периода от 1 до 28 февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще можем да се гледаме 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия, като 15 от тях са премиерни. Сред другите ще има и такива, които са станали любими на публиката от предишни издания, така че ако сме пропуснали нещо, ще можем да наваксаме сега. А в студените зимни дни какво по-хубаво от качествено кино.

Но какво бихме гледали от новите заглавия? Със сигурност няма да пропуснем филма за Клаудия Кардинале – „Клаудия, мистериозната“. За нея самият Федерико Фелини казва, че е знаменитата актриса, докато тя споделя в биографичната си книга: „Актьорът сменя кожата си по-често от змията. Известно е, че животните са уязвими, когато сменят кожата си. И с нас е същото. В момента на преобразяването ни е необходимо да се отстраним на сигурно място, за да сме защитени. Това е тъмната страна на нашия занаят. Но той има и светла страна. Това е свободата, с която разполагаме да изживеем хиляди животи, сменяйки кожата си.“

За любителите на архитектурата и оригиналните решения за градската среда пък ще е вълнуващо да проследят историята на „Да си направиш планина“, който показва как изключителният датчанин Бярке Ингелс превръща покрива на голям завод за преработка на отпадъци в ски писта в самия център на Копенхаген.

С нетърпение очакваме и лентата „Тайните на Модиляни“, която разкрива факти около митовете, обкръжаващи живота на италианския художник и бохем. А чрез „Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре“ ще се докоснем до интимния свят на един от най-знаковите фотографи документалисти на 20 век.

Добрата новина е, че сред селекцията от премиерни заглавия има българско участие – „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев, който ни среща с професор Иван Веселинов и неговите всестранни таланти на режисьор, сценарист, художник, карикатурист, поет, оставил следа в съдбата на три поколения. В този документален филм един аниматор отдава почит на друг аниматор – знакова фигура и носител на редица награди, сред които и "Златна палма" от филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм.

Между премиерните продукции от зимното онлайн издание на Master of Art попадат и две, в които централна роля играят градовете и тяхната история. „Монреал в светлината на спомените“ представя изключителната арт инсталация Cité Mémoire, която разказва за отминалите времена чрез гигантски прожекции по каменните стени на старата част на града – едно естетическо преживяване, което превръща филма в същинско произведение на изкуството.

Наскоро открити любителски кадри от началото на 40-те години на 20 век от полската столица и еврейското гето на града пък са в основата на филма „Варшава: Разделен град“. Тези непоказвани досега кадри са нямото свидетелство на трагизма на военновременното разделение на града и избиването на неговите обитатели.

Билетите за фестивала са в продажба от днес, а тук можете да научите повече за селекцията и филмите.

 

Какво още ще гледаме през февруари?