Нещо очаквано

Да се пренесем в Япония за един ден

Със сигурност този маратон е още една възможност да пътуваме без да излизаме от територията на столицата ни. 

Да се пренесем в Япония за един ден

Снимка: Facebook

Ако обичате Япония и японската култура, ако са ви интересни японските изкуства, ако искате да научите повече за тънкостите на оригами и на шодо калиграфията, както и за философията на бойното изкуство айкидо, или пък искате да преживеете магията на уникалния японски куклен театър „Такеда“ – значи това събитие е за вас!

На 18 септември, на територията на Топлоцентрала, в рамките на един цял ден ще имате възможност да присъствате на редица прояви, свързани с Япония и японските изкуства. Ще има демонстрации, работилници, спектакли, беседи и всичко това с вход свободен.

График и всички дейности може да откриете във Facebook събитието.

Кой стои зад маратона?

Театрална формация „Сенджу“ е създадена през 2018 година от група независими куклени артисти. Нейната цел е да развива и представя техниките на японския куклен театър „Такеда“ – уникална японска марионетна система, и да работи за развитието на кукления театрален език. Ментор на формацията е Сенджу Такеда – последният и единствен наследник на театър „Такеда“ в света. До момента формацията има два спектакъла, които представя в България и чужбина. Спечелила е редица награди от международни театрални фестивали.

Японски културен център „Кокоро“ е създаден през 2021 година по инициатива на школата по айкидо – „Айкискуул“. Неговата цел е да направи достъпни за обществеността изкуствата, занаятите и философските богатства на Япония. Културният център осъществява мост към духа на Япония, като предлага класове по традиционни приложни изкуства, бойни изкуства, курсове по японски език и култура, практически работилници. 

Повече за най-интересните прояви, вижте на следващата страница...


А ето малко повече за проявите...

По време на събитието ще можете да се насладите на два спектакъла - „Дъщерята на самурая“ и „Иссън Боши“. Те са уникални по рода си, защото са създадени с менторството на самия Сенджу Такеда – единственият наследник на театър „Такеда“ в света! Театър „Такеда“ е японски марионетен театър, датиращ още от 17 век.

Организаторите споделят, че в ръцете на всеки присъстващ ще оживеят невероятни същества и фигури от хартия. Цели два часа ще продължи урокът по оригами и ще бъде подкрепен с разкази за възникването на това изключително древно японско изкуство, криещо своите тайнства.

По време на другата двучасова работилница ще бъдат отворени вратите към Шодо - основни познания и умения за японската калиграфия. Какъвто и да е процесът на създаване на Шодо, той винаги води до състояние на спокоен ум, предавайки духът на словото чрез четка и мастило. А мастилото никога не би ни излъгало…

Със сигурност този маратон е още една възможност да пътуваме, без да излизаме от територията на София.

 

Малката Италия, скрита в сърцето на София