Нещо очаквано

Да срещнеш фламинго на 9-ия етаж

World Class Cocktail Week се провежда от 14 до 20 май в София.

Да срещнеш фламинго на 9-ия етаж

Снимки: Ninahaveheart

Обичаме коктейлите, не го крием. Сезонът им тепърва предстои, а ние му даваме официален старт с World Class Cocktail Week. Днес ви срещаме с нашата любима Милена, автор на блога Mimi's fashion moments, която, оказа се, е пълен въздържател. Въпреки това обаче тя прие отправеното й коктейлно предизвикателство, а разказът й е повече от интересен. Човек винаги може да се обогати с нови и вълнуващи знания, вкусове и преживявания, дори те да не са част от неговия свят. 

Събуждали ли сте се сутрин, без да помните нищо от партито предната нощ? Най-вероятно се е случвало на всеки нормален човек поне веднъж в живота. Но не и на мен. Пълен и заклет въздържател съм. Не, не, само за пиенето говоря! Странно, срамно или похвално – това е въпрос на тълкуване. Например никога не би ме съблазнила мисълта да си сипя у нас алкохолна напитка и да си пийвам пред телевизора или пък да хапнем семейно навън и да си поръчам коктейл като основно питие по време на вечерята. Не и аз. До вчера.

Вчера следобед имах среща с приятелка в центъра, която ми предложи да пийнем по едно „модерно розово“. Така се озовахме на 9-ия етаж на „Sense Rooftop Bar“. И не къде да е, а на самия бар. Опитах се да си спомня кога за последно съм седяла на бар в заведение и не успях. Това май е атестация, че никак не съм от модерните градски хора, нали?! Но пък гледката много „градски“ ме отпусна.

Откъде другаде, ако не от барманите (хората, които диктуват модата в коктейлната култура) човек може да научи повече за техниките, вкусовите комбинации и тънкостите около приготвянето на съвършените модерни коктейли? Спомням си, някъде бях чела, че коктейлните рецепти с плодови сокове са измислени по времето на Сухия режим в САЩ, като единственото им предназначение тогава е било да замаскират забранения алкохол.

Тук разбирам, че тенденцията да се консумират слабоалкохолни коктейли, даващи свеж вкус, естествена плодова сладост и добра хидратация, е водеща. Отскоро в съвременните коктейли доминират леките чисти вкусове и естествените плодове, които съзнателно изместват химията и чертаят една успоредна линия към темите за екология и натурални продукти.

Докато барманът приготвя розовия ми коктейл с име „Фламинго“, с който приятелката ми ме подмами да наруша „обета си за въздържание“, се замислих за няколко неща, които винаги са ми били интересни. Има ли неписани правила и закони в коктейлната култура? Какво трябва да търсим в един коктейл и трябва ли да имаме високи изисквания към питието така, както имаме към храната? Каква е тайната на добрия коктейл и има ли значение кой ни го приготвя? Един от барманите споделя, че добрият коктейл зависи от правилното миксиране на вкусовете на отделните съставки и разбира се, от клиента.

Всеки един от останалите въпроси си има своя дълъг и кратък вариант на отговор, затова ако и вие сте като мен – от другата страна на коктейлната бариера, и не сте просветени в тази по-специална култура, която явно се развива с много бързи темпове и следва световни тенденции, значи World Class Cocktail Week идва точно навреме, за да ви запознае с всичко онова, което всъщност хората в тази сфера наричат изкуство. Изкуството да създаваш необятни комбинации с добър вкус, да правиш нови открития и да носиш незабравими преживявания.

World Class Cocktail Week е уникално 7-дневно преживяване в чест на ярката и богата коктейлна култура в най-вълнуващите точки по пътя си. София е поредният град, който ще събере първокачествени напитки с най-доброто от градската култура в някои от любимите барове и клубове.

Градът ни ще бъде домакин на световни бар звезди като Ъруин Триковски (глобален посланик на уиски The Singleton) и Пауло Фигередо (глобален посланик на водка Ketel One), които ще влязат в ролята на гидове в пътешествието през историята на коктейлната култура в София.

Мисията на това коктейлно турне е много friendly замислена, а тя е да популяризира качествените напитки, да вдъхнови хората да разширят кръгозора си с малко помощ от някои от най-известните и обичани алкохолни марки и бармани в света, както и да повиши нивото на баркултурата в България.

Връщам се на коктейлите, които избрахме от специалното коктейлно меню на World Class за „Sense Rooftop Bar“. Наистина бе вълнуващо да наблюдаваме от първия ред как се приготвят те. И тук всичко следва определени тенденции, защото и в правенето на коктейли си има тайни хватки и майсторлък, които показват както нивото на бара и бармана, така и качеството на напитката.

Сега следва да се запозная с моето фламинго в модерен розов цвят... Вкусът му е много момичешки и суперсвеж. Коктейлът е много приятна комбинация от водка ​​​CÎROC (за която разбрах, че е напитка от ново поколение и бутилира само сърцето на дестилата, но на по-нисък алкохолен градус), фреш от лайм и грейпфрут, ликьор от мак и битерс краставица. Семпло, но изключително свежо и модерно предложение на барманите в „Sense“.

Изборът на коктейл на приятелката ми бе малко по-нестандартен като вкусове и представяне. „Sapin Sling“ бе поднесен във водна чаша с декорация от розмарин, ананас и нар, а основните съставки са Tanqueray No. TEN, ликьор от ела и бергамот, фреш от лайм и ананас и домашно приготвен сироп от нар + битерс.

Комбинацията от добра компания, свеж коктейл и прекрасна гледка винаги води до позитивни емоции.

Ако сте ценители на коктейлното изкуство и искате да научите нещо повече за необятното разнообразие в света на коктейлите и да посетите някои от най-горещите точки в столицата, не бива да пропускате World Class Cocktail Week в София от 14 до 20 май!

С подкрепата на World Class Bulgaria