Нещо очаквано

Ето какво можем да правим в София през почивните дни

И не забравяйте, че на 30 срещу 31 март местим часовниците с 1 час напред

Ето какво ви предлагаме като идеи в последния уикенд на март! 

Пролетен маркет 

Кога:  29 – 31 март, от 11.00 ч. до 19.00 ч. 
Къде: Сердика Център, ниво -1 

Да посрещнем април с Пролетен маркет, организиран от Mish Mash Fest и Сердика Център, където отново се събират на едно място над 30 талантливи автори и независими лейбъли, които ще ни зарадват с пролетните си колекции.  

 Подаряваме 55 хиляди плодни, медоносни и паркови дръвчета - София 

Кога:  30 март, от 10:30 ч.  
Къде:  НДК – точно тук

Гората.бг ще подари 55 хиляди плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от София и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Така всички можем да направим София по-красива, по-зелена и по-чиста.

Досега Гората.бг и доброволци са засадили 3,5 милиона дървета!

Ако не сте се включвали досега, прочетете внимателно информацията във фейсбук събитието и следвайте инструкциите на Гората.бг, защото участието в кампанията е свързано и с отговорност – засаждането трябва бъде законно и на подходящи за дървесния вид места.


 

 
Ако ви се ходи на кино – не пропускайте този филм...

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс

Кога:  29 март - 7 април 
Къде: Дом на киното, Филмотечно кино "Одеон", Културен център G8,  Kино "Влайкова", Евросинема, Сцена Дерида

В фестивала в Кан "Прекрасни дни" на Вим Вендерс бе номиниран за "Златна палма" и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо в главната роля получи приза за най-добър актьор. Филмът е и сред претендентите за "Оскар" за най-добър международен филм и според критиците е най-добрият филм на Вендерс от последното десетилетие. 

По всичко изглежда, че Хираяма е напълно доволен от монотонния си живот като чистач на тоалетни в Токио. Извън строго организираните си ежедневни навици, той се наслаждава на страстта си към музиката, книгите и фотографията. Поредица от неочаквани срещи, съпровождани от класически рок саундтрак, селектиран от самия Вендерс, внезапно разкриват част от миналото на героя. Дълбоко вълнуващ и поетичен разказ за откриването на красота в ежедневието.   

Ние ще го гледаме в кино "Влайкова", а вие?

 

И музика...

"Европейски музикален фестивал" и концерта "Импресионизъм и романтика"

Кога:  31 март, 19:00 
Къде: Централния военен клуб 

Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са в основата на камерния концерт "Импресионизъм и романтика", част от Програмата на XXIV "Европейски музикален фестивал". Това няма да е първата обща изява на двете цигуларки, но за първи път излизат заедно в камерен ансамбъл. Техни партньори на сцената ще бъдат талантливите инструменталисти Евгени Ноев (виола) и Кристиян Чернев (виолончело), а специален гост на събитието е изявеният испански пианист Лео Де Мария, гостуващ за първи път у нас. Носител на повече от 40 национални и международни награди от конкурси, той е професор по пиано във Факултета по музика и сценични изкуства на Университета "Алфонсо X-ти Ел Сабио" в Мадрид и Висшето училище "Forum Musikae".  Концертът "Импресионизъм и романтика" представя творби от два ключови периода в музикалната история, обхващайки богат спектър от музикални образи.  

*"Европейски музикален фестивал" се реализира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Столичната община. 

И една изложба...

"София Хартиен Артфест" и изложбата "Дантела на вековете" 

Кога:  25 март – 25 април 2024 г.
Къде: Триъгълна кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София
           (бул. „Княгиня Мария-Луиза“, № 16) 

Първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2024 е анонс за тазгодишното издание, олицетворявайки мотото „Без граници“. Изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура.  

Един необикновен проект на Альошкина, утвърдено автор в съвременното украинското изкуство, който съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция. Работите са създадени в традиционната техника „витинанка“ и изграждат елегантна и внушителна експозиция на даровитата авторка след нейното участие в изложбата „ДНК Украйна“, която представя Украйна на Венецианското биенале за архитектура през 2023 г.  Техниката „витинанка“ като изкуство на рязаната хартия отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна  и са разпределени в девет теми: Скития, Киевска Рус, Анна Ярославна, Златна орда, Шевици на казашките старшини, Покров Богородичен, На свобода, Модерн и Трипиля.