Нещо очаквано

Филмът за Алексей Навални тръгва в САЩ и по HBO Max

Документалният филм проследява събитията преди, по време и след опита за убийство на руския опозиционер

Филмът за Алексей Навални тръгва в САЩ и по HBO Max

Екипът, създал документалния филм "Навални"
Снимка:  Rob Kim/Getty Images

Съпругата на руския дисидент Юлия Навални и дъщеря им Даша присъстваха на  премиерата на документалния филма за опозиционера в Линкълн сентър в Ню Йорк. Продукцията беше официално представена на кинофестивала „Сънданс“ през януари тази година, но се очаква да бъде истински хит, след като бъде пуснат за масовата публика. 98-минутният документален филм е тайно заснет като акцент в него е втората половина от 2020 г., когато екипът на Навални разкрива заговора за убийството му.

Тогава лидерът на опозиционната партия Прогрес се разболя тежко, след като беше изложен на нервнопаралитично вещество, използвано и срещу предния руски опозиционер Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с Салисбъри през 2018 г. Продукцията разкрива начините на действие на Кремъл, употребата на химически агенти, които са отравяли не един руски опозиционер, как се работи с тайните служби и колко безкомпромисна може да бъде властта.

Режисьор на филма е канадецът Даниел Роър, той разглежда отравянето на Алексей Навални, докато екипът му съдействат на журналистическо разследване за Белингкет, както и за други международни организации, сред които и CNN. Продуциран от CNN Films и HBO Max, Roher подробно изследва как е бил разследван опита за убийство на Навални, въпреки че Путин и Кремъл отричат това. Филмът показва доказателства за участието на руското правителство в опита за убийство.

„Алексей Навални едва миналата седмица беше осъден в Русия и не можеше да разкаже какво се случи с него. Нашият филм показва огромната му смелост в борбата с корупцията и авторитарния режим в Русия“, каза режисьорът. Той сподели, че очаква с нетърпение ангажиментите на Fathom Events и CNN.

Филмът е с участието на Warner Bros. Pictures, които създават преживявания за театралната публика. Продукцията включва и сцени между Алексей и съпругата му и дъщеря  им Дария (Даша), която е студентка в Станфордския университет в Калифорния.

„Навални“ ще бъде излъчен по CNN и стрийминг платформите на HBO Max и CNN Plus. Очаква се да бъде оповестена датата, на която филмът ще може да бъде видян от масовата публика през пролетта на 2022 г.

Алексей Навални беше хвърлен в затвора миналата година след завръщането си в Русия от лечение в Германия. Там той едва оцеля след силно токсичен невропаралитичен агент от съветската епоха. Смята се, че е бил атакуван по време на посещение в Сибир през 2020 г. Навални обвини Путин в опит за убийство. От Кремъл заявиха, че няма доказателства, че Навални е бил отровен и отрекоха каквато и да е руска роля по случая.

Нещо повече - руските власти определиха Навални и неговите поддръжници като вредни за държавата лица, опитващи се да дестабилизират Русия с подкрепата на Запада. Опозиционното движение на Навални беше обявено за „екстремистко“ и затова то беше закрито. Въпреки това, след новината за отравянето на Навални, от което той все пак оцеля през август 2020 г., от Кремъл публикуваха изненадващ акт подкрепа, като пожелаха на опозиционера „бързо възстановяване“.