Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как да останеш умен и през лятото

Как да останеш умен и през лятото

Михаил Билалов и Искра Донова в "Разделям двойки по домовете" (Младежки театър "Николай Бинев")

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

През лятото усещането за уикенд не се ограничава само с дните събота и неделя. Дори да не сме в отпуск, си позволяваме повече лични бягства и срещи с културата и изкуството. Ето няколко предложения, които с лекота ще се впишат в графика ви и ще ви направят малко по-богати. И не на последно място - да не оглупяваме.

 

Гледай италианско кино

Гледай поне един от десетте филма, част от Фестивала на италианското кино, който се провежда от 11 до 16 юни в София. За трети път най-интересните ленти от Италия, почти всички носители на различни награди, са селектирани в свой собствен фестивал, а прожекциите са в "Дом на киното" и в кино "Люмиер Лидл". Сред филмите са: "Un Natale al Sud" ("Коледа на юг"), "Non c’è campo" ("Без покритие"), "Sei mai stata sulla Luna?"("Била ли си на Луната?"), "Matrimonio al Sud"("Сватба на юг"), "Chi m’ha visto?" ("Кой ме е видял?"), "Loro chi?" ("Те кои?").

Запознай се с българското съвременно изкуство

Прочети книга за съвременното изкуство в България и за неговата история. Това може да е и страхотен подарък за някой чуждестранен приятел, защото новата книга "Въведение в българското съвременно изкуство (1982–2015)" е преведена и на английски. Автор е Весела Ножарова, а издателството е "Жанет 45".

Целта на книгата е да проследи и представи историята и особеностите на българското съвременно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии. "Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)" показва една цялостна картина на художествената сцена в България по достъпен и разбираем начин. Софийската премиера е на 11 юни от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия, а пловдивската – в петък, 17 юни, от 16:30 ч. в Културен център на Радио Пловдив, в рамките на фестивала "Пловдив чете 2018". 

Отиди на летен театър

Отиди на театър през лятото, в който и град да си. На 25 юни Младежки театър "Николай Бинев" дава начало на лятното си турне в 16 български града. Любимите актьори Михаил Билалов, Искра Донова и Николай Луканов ще радват зрителите със спектакъла на режисьора проф. Здравко Митков "Разделям двойки по домовете"

В постановката Билалов професионално се занимава с това да се разделя с нежните половинки на други мъже, които нямат смелостта да направят това сами. Този път обаче е изправен пред една малко по-специфична ситуация, когато в поредния работен ден срещу него застава бившата му жена, с която не са се виждали от 7 години. В сайта на театъра можете да видите пълната програма на лятното турне.

Стани драматург

Участвай в конкурс по драматургия. From Page to Stage е фестивал, посветен на писането за сцена и екран, който от 6 до 9 септември ще събере най-обещаващите млади гласове в българската драматургия. Те ще работят по своите проекти за сцена и екран под ръководството на едни от най-изявените имена в българското кино, театър и литература. За да станеш част от фестивала, трябва да кандидатстваш по имейл до 31 юли. Успоредно с конкурсната и фестивалната програма From Page to Stage ще предложи на широката публика срещи с международни гости – режисьори, сценаристи и продуценти, както и прожекции на техни творби.

 

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...