Нещо очаквано

Казанлък ни очаква за своя 115-и Празник на розата

Вижте акцентите в програмата.

Казанлък ни очаква за своя 115-и Празник на розата

Снимка: www.storyblocks.com

Тази година, за 115-и пореден път, Казанлък ще отбележи своя Празник на розата. Събитията, сред които изложби, концерти, фестивали, базари, уъркшопи, турнири, стартират още в средата на май, но кулминацията е в първия уикенд на юни. Имате достатъчно време да планирате своя омаен трип за 1, 2, 3 юни, наситен с изобилие от цветове и емоции.

1 юни

Ако пристигнете в града още в петък, 1 юни, можете да се разходите по Улицата на занаятите (ул. „Искра“). По случай Деня на детето са планирани и тематични събития. От 22:00 ч. на пл. „Севтополис“ започва концерт с участието на Любо Киров и Маргарита Хранова, непосредствено след традиционния спектакъл по коронясването на Царица Роза. По-рано през деня се открива Международният фолклорен фестивал.

2 юни

В събота, 2 юни, в парк „Розариум“ ще се проведе „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“ (изложба на български хляб и традиционни ястия, начало 10:30 ч.). В 17:30 ч. пак там ще има дефиле на международни фолклорни състави. В Музея на розата ще има събитие, посветено на лютиерството, а в Музея на фотографията – фотопленер „В Долината на розите“. В 17:30 ч. на пл. „Севтополис“ ще започне Международният фолклорен фестивал. В 21:00 ч. пак там ще се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Концертът на ансамбъл „Българе“ е с начален час 22:00 ч.

3 юни

Точно в 12:00 ч. в неделя, 3 юни, в центъра на града ще започне традиционното празнично шествие. В читалище „Искра“ през целия ден ще се помещава изложението, посветено на виното розе. Закриването на празника е на пл. „Севтополис“ от 20:00 ч., но за следващия уикенд са предвидени още събития – национален фолклорен конкурс, ритуал по розоварене, мото събор и шоу с мотори, както и караоке с „Маргаритка“.

Разбира се, в рамките на Празника на розата са планирани и ритуали по розобер край Казанлък. Началният час е 10:00 ч., не пропускайте.

Пълната програма вижте тук.