Нещо очаквано

Къде е „Ничията земя“

Градската среда в София и Детройт сравнява Десислава Терзиева в предстоящата си изложба „Ничия земя“. Тя ще бъде открита на 8 декември в пространството на „Swimming Pool“

Къде е „Ничията земя“

Снимка: Facebook / Swimming Pool

Градската среда в София и Детройт сравнява Десислава Терзиева в предстоящата си изложба „Ничия земя“. Тя ще бъде открита на 8 декември в пространството на „Swimming Pool“, съобщават от БТА.

Експозицията включва документация на серията „Illegal Aliens“, която авторката реализира в Детройт. Терзиева пренася български идиоми и заглавия на магазини върху изоставени самостоятелни постройки в американския град. 

Инсталацията в София включва и цветни полета боя по стените на галерията. „Тази намеса тематизира, омекотява и прекъсва разграничението между вътрешното и външното пространство. От една страна живописното качество на подобно случайно функционално действие става по-видимо, но също така и неговата радикалност - заличаванията сочат към непримирими различия в публичното пространство“, коментират от „Swimming Pool“.

„От близо три десетилетия слушам отчаянието на баба, че семейството ми е емигрирало в „ничия земя“, както тя я нарича... Прекарвайки по-голямата част от живота си напред-назад между два противоположни свята, сравняването и съпоставянето са се превърнали в нещо постоянно. Има странна прилика между забравените градчета в България и някога оживените, а сега изоставени квартали на Детройт. Виждам и паралели със София - занемаряване, предпочитане на новите срещу поддържане на старите сгради, бързи и лесни ремонти вместо качествени, и т.н. В наблюдението на контрастите, може би се опитвам да намеря и помирение...", казва авторката.

„Ничия земя“ е изложба в две части, втората от които ще се проведе в Детройт с документиране на интервенциите в София.