Нещо очаквано

Коледните хендмейд базари в Пловдив

Коледата ни предлага чудесен повод да се срещнем с повечето от тях и да зарадваме любим човек с ръчно правен подарък, а местата в Пловдив тази година за наша радост са повече от едно. И нито едно от тях не е за изпускане

Коледните хендмейд базари в Пловдив

В Пловдив обичаме и пазим традицията на ръчно правените неща. Факт е, че първият Handmade day се състоя именно в нашия град, много преди това прекрасно събитие да започне да се случва и на други места в страната. От тогава изминаха цели седем години, хендмейд модата постепенно зае полагащото й се място в сърцата, домовете и гардеробите ни и не е спирала да бъде актуална. Междувременно се родиха и много нови творци, които преоткриха своето призвание в това да майсторят неща с ръцете си, с въображението си и , разбира се, с любов. Коледата ни предлага чудесен повод да се срещнем с повечето от тях и да зарадваме любим човек с ръчно правен подарък, а местата в Пловдив тази година за наша радост са повече от едно. И нито едно от тях не е за изпускане:

Коледен Handmade Bazaar в клуб Библиотеката 

[[more]]Той ще се състои в самото сърце на Пловдив в уютно и интелигентно направения клуб Библиотеката. Хендмейд творците, които ще се включат в него, са сред любимите ни, така че е повече от сигурно, че ще си тръгнем от там с широки усмивки и чанти, пълни с красиви, укикални и практични неща. Фокусът ще е върху авторските бижута, направени от камъни, сухи цветя, скали, смоли и други естествени материали, както и полимерна глина и неръждаваема стомана. Изборът, разбира се, не сe изчерпва с това – ще имаме възможност да си харесаме сред разнообразието от аксесоари за коса, брошки, плетени шапки и шалове, играчки от плат, коледни картички, кутии, изделия от керамика  и всевъзможни пачуърк красоти. С две думи – истински рай за момичета! Обещанието на организаторите е за един прекрасен предколеден ден с мирис на чай, цитруси, канела и вино, гарниран с хубава музика. Датата е 22 декември (събота), адресът - улица “Лейди Странгфорд” 5, а началният час – 13:00.

Коледен Базар в МОЛ Галерия Пловдив

Въпреки, че градските молове не са сред любимите ми места, Коледният базар за ръчно творчество е една добра и напълно достатъчна причина да посетя Мол Галерия Пловдив този уикенд. За втора поредна година изложението ще събере множество избрани автори на приложното изкуство (не само от Пловдив, но и от други градове) на едно място. Миналата година имах възможност да посетя това събитие и останах впечатлена от разнообразието на ръчно изработените изделия и от огромния брой на участниците. Подробна информация за тях и снимки на чудните им творения може да намерите в страницата на събитието във фейсбук. Ще има и творчески ателиета, където всеки ще може собственоръчно да измайстори Коледна красота. Още нещо, с което лично мен това събитие ме спечели, е благотворителната част  – тази година тя ще представлява ръчно изработена елха, на която ще са окачени изделия, дарени от авторите на базара – те ще се продават с благотворителна цел. 

Коледният базар ще продължи цели три дни - 13, 14 и 15 декември (петък, събота и неделя) от 11:00ч до 20:00ч., а мястото е "Мол Галерия Пловдив", етаж 1, Изложбената зала зад стената за катерене. Организаторите предвидливо са се погрижили за всички, които не са от Пловдив и са изготвили подробна карта за базара.

Моята Еко Коледа 

Някои от вас може би познават това събитие много добре, тъй като то не се провежда за пръв път нито в Пловдив, нито в София. "Моята Еко Коледае по-различният Коледен базар - своеобразна гражданска анти-„шопинг” инициатива за всички тези, които искат да избегнат консуматорската инерция, неизбежно връхлитаща ни по празниците, да празнуват с по-малко разхищение на русерси и да намерят една по-устойчива алтернатива на „Голямото коледно пазаруване”. Програмата на фестивала включва базар за ръчно изработени украси и подаръци от еко и рециклирани материали на тема «Еко Коледа», базар с дегустации на био и ръчно приготвени храни от традиционната коледна кухня, както и работилници за ръчно изработване на коледни играчки, украси за елха и подаръци от естествени или рециклирани материали. Ще имаме достатъчно време да разгледаме, да опитаме и да се включим във всички активности, защото мероприятието ще продължи цели три дни - 20, 21 и 22 декември, а мил домакин на “Моята Еко Коледа” ще е Регоиналната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив.