Нещо очаквано

"Мелба срещи" с героите на дизайна

МЕЛБА СРЕЩИ е новото име на Мелба на живо - форматът, който дава платформа за изява и среща публиката с местни герои на дизайна от различни дисциплини от 2017 г. насам.

"Мелба срещи" с героите на дизайна

МЕЛБА СРЕЩИ е новото име на Мелба на живо - форматът, който дава платформа за изява и среща публиката с местни герои на дизайна от различни дисциплини от 2017 г. насам.

Първото за 2022 г. и 16-то поред издание на МЕЛБА СРЕЩИ ще се случи на 13 април от 19:00 часа в Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Почитателите на дизайна в София ще се срещнат с представители на дисциплините илюстрация, социален активизъм и типография: илюстратора Вики Книш; съоснователя на Fine Acts - Павел Кунчев, и основателя на lettersoup - Ботьо Николчев.

Вики Книш е мултидисциплинарен дизайнер и илюстратор с украински произход, позната в България с бранда си Minushka, работата си по визуалната идентичност на фестивала Future Shorts и с участието си в инициативи на Sofia Design Week, Горичка, Британски Съвет и Списание Едно. В момента живее и работи в Дъблин, където балансира работата си между илюстрация, анимация и комерсиален дизайн. Нейната тема е "Креативност в подкрепа на Украйна" и на МЕЛБА СРЕЩИ ще чуем за пръв за новия й проект в София, посветен на войната в Украйна.

Fine Acts е глобално креативно студио за социално въздействие, което работи на пресечната точка на активизма, изкуството и технологиите. Някои от последните проекти на студиото са Artists for Countdown - колаборация с TED за създаването на десет арт интервенции в десет града по света с фокус върху климатичните промени; и The Greats - уникална онлайн платформа за безплатни визуални материали по различни социални теми от водещи дизайнери и илюстратори от цял свят. На 13 април Павел Кунчев ще представи двата проекта с темата "Социален активизъм през дизайн".

Ботьо Николчев от lettersoup ще говори по темата "От София до Берлин и обратно в букви", а фокус на представянето му ще бъде създаването на шрифта Sofia Sans и неговата широка и разностранна употреба. lettersoup е независимо студио за създаване на шрифтове, базирано в Берлин. Основано е през 2014 г. и е популярно с шрифтове на кирилица, латиница, гръцки и арабски.

“След освежаваща пауза МЕЛБА СРЕЩИ е отново на дневен ред с актуалните теми в дизайна, които се преплитат с обществените и световни събития. В последните години виждаме как именно дизайнът прави посланията на социалните движения силни и креативността е притегателна сила, която привлича повече хора да се застъпват и а подкрепят важни дела”, казват организаторите от Комплект. “Близо 50 местни герои на дизайна са представени досега във формата и се надяваме това число да се умножава, защото има търсене от публиката”.

Организатор и автор на формата е Кomplekt. Събитието се случва с подкрепата на Fashion Days и Национален фонд Култура.

Всички гости на МЕЛБА СРЕЩИ ще получат специален дизайн подарък, благодарение на Fashion Days. Събитието е с вход свободен за всички гости.

МЕЛБА СРЕЩИ 16 е на 13 април, сряда, от 19:00 ч. в Зала 5 в Топлоцентрала - следете Facebook.

МЕЛБА СРЕЩИ представя актуални и забележителни със своя подход реализирани проекти от местни герои на дизайна в различни сфери. Основен фокус са идеите и процесите на творене.

Преименуват улици в чест на Украйна