Нещо очаквано

Международна изложба за българската азбука

Това е второто издание на изложбата

Международна изложба за българската азбука

Снимка: Исторически парк

От 1 до 31 май в Исторически парк ще се проведе второто издание на международна изложба конкурс за историческа живопис под надслов "Българската азбука и нейното разпространение по света". Изложбата конкурс за историческа живопис се организира за втора поредна година.

Това е единствената изложба в света на тази тема. През последните 4 месеца над 300 художници от 20 различни държави подготвяха своите творби по въпроса. Одобрените картини ще бъдат на разположение на публиката.

Популяризирайки жанра историческа живопис, както и историята на България, организаторът цели да бъдат подпомогнати художниците, намиращи вдъхновение в тази сфера.

Участие в конкурса за заявили творци от България, Армения, Франция, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Нидерландия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.

Изложбата ще бъде тържествено открита на 1 май в 11:30 в Историческия парк край Варна, пред Тракийския дворец.

Домакините ще посрещнат своите гости по стар български обичай – с оркестър, хляб и сол. За съпровода от гайда са поканени музиканти от впечатляващия ансамбъл "101 каба гайди". Програмата ще включва и обиколка на парка с екскурзовод.

В програмата по откриване на "II Международна изложба на историческа живопис" ще бъдат представени още тракийски ритуал, демонстрация на бойни умения и средновековни оръжия, майсторски класове и музикални изпълнения.

Организатор е Историческия парк, който се е погрижил всеки гост да има възможността да се докосне до историята на българската азбука, да усети магията от живота, сътворението и ритъма на времето.

"Изкуство обединява хората" – това е слоганът, под който Исторически парк очаква да посрещне своите гости.

За Исторически парк

Исторически парк е най-големият и първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк. Maщабният комплекс предлага интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето.

Пресъздава развитието на човешката цивилизация по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и удовлетворявайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

В парка ежегодно се организират международни културно-исторически събития.