Нещо очаквано

„Мистерията на българските гласове” с великденски концерт в София

На живо и онлайн

„Мистерията на българските гласове” с великденски концерт в София

снимка: "Мистерия на българските гласове"

Емблематична фолклорна формация „Мистерията на българските гласове” ще подари на публиката си красиво изживяване. На 22 май те ще огласят залата на „Сити Марк Арт Център”. Концертът ще бъде предаван и онлайн срещу закупен билет, за да достигне музиката до повече хора в условията на пандемия.

Изпълнителките от световноизвестния женски хор с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Във великденския концерт ще бъдат включени обредни и ритуални песни от репертоара на състава. Това е първата изява на ансамбъла за тази година и предвижда присъствието на публика в залата в зависимост от противоепидемичните изисквания.

“Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор”, съобщава продуцентката Бояна Бункова за сайта на арт пространството.
“Повечето от пиесите са празнични", казва Дора Христова. "Има великденски като лазарската “Мома хубава” и “Закукала кукувица”. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като “Богородица.” Включени са още традиционни заглавия от репертоара на ансамбъла, родопски песни, както и няколко композиции от световно известния албум “БууЧииМиш”.

Фолклорната музикална група е създадена през 1952 г. Те използват специфична техника на пеене, която прави звученето им неповторимо и им печели почитатели на всички континенти.  

По повод на световното турне на на „Мистерия на българските гласове” през 2019 г. вестник „Гардиън” пише:

"В средата на 80-те години един женски хор от България се превръща в глобална сензация със своя вълнуващ, древен и сякаш идващ от друг свят стил, който малцина могат да имитират”

Фен на българския женски хор по-късно става и популярната австралийската изпълнителка Лиса Джерард. Тя споделя пред медиите, че "Мистерията на българските гласове" е променила живота ѝ в тежък период на творчески застой: "Бях готова да се откажа. Но когато ги чух, те се оказаха истинска спасителна благодат. Влюбих се в чистата радост и светлина, която те излъчват – направо те удря в корема. Не знам дали бих оцеляла като певица в Лондон, ако не се бях срещнала с тяхната музика”.

 

„Мистерията на българските гласове“ с нов албум