Нещо очаквано

"Музика от балкона" с нов концерт в София

Инициативата продължава, за да зарадва минувачите по случай пролетта

"Музика от балкона" с нов концерт в София

снимка: Нов симфоничен оркестър

Центърът на София ще бъде огласен от красива класическа музика в съботния ден. Представлението е за всички минувачи. То е подарък от музикантите от Нов симфоничен оркестър с техния артистичен директор и кларнетист Борислав Йоцов. Това ще е поредният концерт от инициативата „Музика от балкона”. Началният час на събитието е в 16:30 часа, а мястото е ул. „Граф Игнатиев“ 33.

Предишният концерт на същото мястото се състоя през декември, когато музикантите изпълниха Stille Nacht, heilige Nacht и други незабравими коледни песни и мелодии, за да поздравят жителите и гостите на града за предстоящата Коледа.

Балконът, станал известен с музикалните представления, принадлежи на д-р Мария Каназирска, която живее от години в САЩ и е работила дълго време в един от най-авторитетните световни университети – Харвард. Д-р Каназирска е възстановила семейния имот, строен в началото на миналия век – през 1922 година. Къщата е била национализирана, а през 1996 година, когато я получава обратно, започва и нейната реставрация, така че да се запази духа и облика си от миналия век.

Концертите, изпълнявани от балкони, станаха популярна инициатива през последната година. Заради извънредните мерки, наложени заради пандемията от Covid-19, много артисти по света преоткриха своите тераси. Музикантът Давор Кърмпотич например ежедневно изнася концерти със саксофона си директно от балкона на своето жилище в град Риека в Хърватия. Жива музика от балкона звучи и в германския град Фрайбург. Там симфоничен оркестър изпълнява „Ода на радостта“ и включва в музикалния си флашмоб изпълнители от цяла Германия. Подобни концерти има още в Италия, Франция, Бразилия и редица други страни. 

Не пропускайте този концерт в София!

 

„Мистерията на българските гласове” с великденски концерт в София