Нещо очаквано

Нощ на литературата 2021: какво да очакваме

Нещо очаквано

Нощ на литературата 2021: какво да очакваме

Съвременна литература, интересни места, известни лица и време, прекарано в света на книгите – такава е нощта на литературата. Събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Нощ, която успява да запознае широката публика с европейската литература. Известни личности четат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“, откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Събитието има за цел да насърчи интереса към четенето и да подтикне хората да търсят нови интереси в областта на книгите.

“Нощ на литературата” за десета поредна година ще се проведе и в България в 14 български града на 12 май 2021 г. от 18:00 ч. до 21:30 ч. Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г., като постепенно към него се включват градове от различни държави. В София “Нощ на литературата” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 година.

Тъй като тази година е юбилейна, специално в София за първи път ще бъде обособено читателско място на Столична община, където ще се чете детска книга от български автор, чието издание е подкрепено по столична програма “Култура”. Нов елемент, отново за столицата, е осъществяването на превод на жестов език на избрани места, благодарение на партньорите на събитието – Съюза на глухите в България и Младежката организация към СГБ. Ще бъде обърнато внимание и на по-младите читатели – за тях ще има специално обозначени на картата на събитието места, където те ще могат да се запознаят с подходящите за тях книги.

Всяко от читателските гнезда ще представя един откъс, който ще е с продължителност около 15 минути и ще започва на всеки половин час. Така публиката има възможност да пътешества из града и да посети различните места за четене, както и да чуе различни творби. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от най-различни езици – от немски и френски до португалски, норвежки и други. Организаторите препоръчват поради ограниченото време и многото читателски гнезда предварително да се запознаем с откъсите, четците и местата. Набележете тези, които най-много горите от нетърпение да чуете, и създайте вашият собствен уникален читателски маршрут.

Местата ще могат да бъдат открити както на фейсбук страницата на “Нощ на литературата" така и на техният сайт. Открийте новите си любими автори и произведения на 12 май между 18:00 и 21:30 ч. и се отдайте на света на книгите!

Автор: Димана Бошнакова

 

5 нови книги, които да прочетете през май