Нещо очаквано

Панаирът на книгата в София и 6 причини да го посетим

Над 170 издателства ще предложат изданията си, но не е само това.

Панаирът на книгата в София и 6 причини да го посетим

Снимка:Canva

Всяка година по същото време всички започваме за говорим за книги и подаръци, за подаръци и книги и тази интересна комбинация превърна Софийския международен панаир на книгата в едно от най-посещаваните събития преди празниците. Тази година от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата ще се проведе 50-ото издание на най-мащабния книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга".

Над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

Да си припомним защо не трябва да пропускаме Панаира на книгата и тази година:

1. На едно място получавате поглед над повечето издателства

На 4-те етажа на НДК ще бъдат изложени много нови заглавия, но все още измежду щандовете може да откриете книги, които вече не се намират в търговската мрежа. Това прави някои находки истински съкровища за библиофилите, особено що се касае до стари издания с изчерпани тиражи. 

2. Срещи с известни писатели

Тези срещи с известни, а и не дотам известни писатели, са най-вълнуващото нещо за един запален читател, който може да се докосне до света на авторите, актуални днес. Самите писатели също признават, че това са най-вълнуващите срещи, на които обменят много опит, мисли и идеи с тези, за които работят – своите читатели.

Лейла Слимани, авторката, която връчи международния "Букър" на Георги Господинов, Дача Мараини, италианска писателка,  спътничка на Алберто Моравия и приятелка на Пазолини, драматургът и романист Стефан Хертманс - част  от световните имена, които ще гостуват на 11-ото издание на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда съвместно с 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата.

3. Да купим книги на промоция

Някои издателства предлагат търговска отстъпка по време на Панаира на книгата, което на фона на набъбналите разходи в празничната подготовка е своеобразен жест към купувача. Колкото повече – толкова повече и това се отнася и за пакетните отстъпки, които все повече навлизат и у нас – купи 4 книги, вземи 5 и подобни оферти не са за изпускане.

4. Да направим вълнуващ подарък

Понякога и да нямаме конкретна идея коя книга търсим, тя сама ще ни намери. Например, не са единици случаите от случайно чути разговори да научим за някое интересно заглавие или автор, който сме пропуснали. Или пък да попаднем на старо издание, което вече не се намира така лесно. Подаръците – книги са важни и скъпи за тези, които четат и една предварителна подготовка кой какво иска да прочете, може да е само в полза на пазаруването на коледни подаръци.

5. Да се запознаем с нови хора на нашата честота

Четящите хора имат една особеност и тя е, че са отворени за света по един специфичен начин – макар и през книгите и четенето, те обикновено се вълнуват от сходни неща. А тематичните издателства привличат точната аудитория. Като например издателствата, които издават манга културата или тези, които издават пътеводители. Това са своеобразни клубове по интереси, а хората, събиращи се на тези щандове са наши потенциални приятели. 

6. Да научим новостите в технологиите

С навлизането на аудио книгите, все повече се говори, че хартиената книга остава на втори план. Дори да е така, четенето през електронен четец остава все така вълнуващо, предоставя безброй възможности за четене, за складиране на многобройни издания в едно устройство, за запаметяване на извадки, подчертавания, цитати и още куп полезни дейности, които иначе не смеем да правим с хартиената книга. А аудиокнигите разчупиха още повече представите за потребяване на литература и от четене, сега слушаме безброй интересни заглавия, които превръщат всекидневието ни в развлечение.

Повече за програмата може да видите тук!