Нещо очаквано

Продължават реакциите след видеото на министър Атанасов

Захари Карабашлиев пита каква е експертността на културния министър, а Камен Донев предлага той да скочи през прозореца

Продължават реакциите след видеото на министър Атанасов

Снимка: Фейсбук

След видеото на културния министър Атанас Атанасов, реакциите в културните среди бяха повече от бурни. Режисьори, реставратори, кинаджии, писатели, художници – всички имат мнения и коментари за това какво е нужно да се прави от високата порта на Министерство на културата и какво прави всъщност ведомството. Разбира се, основните критики бяха към самия министър, сочен като неподготвен младок, нищо, че е на 32 години и отдавна е излязъл от възрастта на неопитен. Вижте селекция на някои от реакциите в културните среди:

Захари Карабашлиев

“Продължаваме промяната” дойдоха на власт с много проста формула: Във всяка една област ние ще анализираме какви са проблемите за решаване и ще изберем най-подходящия кандидат да ги реши. Дотук добре. Това обаче включва три компонента:

а) образование;

б) опит;

в) експертност.

И питам - кое от горните три притежаваше Атанас Атанасов(АА)? Кое в неговото CV подсказваше, че той е наясно с който и да е аспект на бъдещата си трудова характеристика или сериозността на поста, който му е бил предложен? Интересен ми е мисловния процес, който е довел до решението това симпатично лице да “отговаря” за културата в страната, така че с неговия подпис милиони и милиони държавни, европейски и други пари да бъдат разходвани в името на обществения интерес.

Имаше ли това лице какъвто и да е доказан административен опит? Управлявал ли беше хора, писал ли беше фактури, боравил ли беше със средства? Отделно, не стана ясно има ли АА каквито и да било познания в която и да било област на световната култура, или пък знае ли кой кой е в храма на българската култура… Кой е, например Черноризец Храбър? Какво знае за Варненското златно съкровище, с какво е известен Кристо, а Георги Марков историк ли е, или дисидент? Къде е погребан Левски…

Това лице ли е лицето на българската култура сега, когато, за разлика от други години има немалко пари за похарчване? (Или... всъщност тук е заровено кучето?) Въобще…

кой е отговорен за инсталирането на този пластмасов министър? И кога най-рано ще си го приберете — понеделник, вторник, кога?

“Продължаваме промяната” — честно, не ви ли е неудобно някак? Просто го приберете, скрийте го, достатъчно се съобразявахме, търпяхме, мълчахме. Сега просто може да го оставите на стаж в това министерство, да опакова пратки, нещо такова…

 

Вера Гиргинова – оперна певица

Понеже бях попитана защо “изливам злоба” към “момчето” и не съм ли била и аз в “неадекватни състояния”… по принцип нямам нищо против някой да е хай или дебил по природа извън министерството… Но да си правиш селфи как неадекватстваш от кабинета на министъра е меко казано гавра с цялата културна общност… още по-голяма гавра и наглост е да обясняваш, че това било пърформанс за привличане на внимание… защото други едни хора, които ежедневно се стараят “да привлекат вниманието” към културата (но го правят с труда и таланта си в театрални и концертни зали) са заплашвани непрекъснато от все по-рестриктивни политики… хората, които работят в тази сфера следят събитията и затова са толкова бесни… това не е първа изцепка на Просто Наско, а идва в определен контекст и прелива чашата…

Това че летвата вече яко е свалена от Веждичката и Банов, не означава, че трябва да толерираме очевидни интелектуални дефицити и да го оправдаваме, че той “момчето” бил много добродушен и млад…

Чакай бе, аз на 32 работех по двете си професии и гледах


дете едновременно… Защо се държим с човек на 32, все едно, че е на 16? В крайна сметка, ако си бавноразвиващ се и се чувстваш на 16 - не приемаш такъв пост, точка.

https://www.facebook.com/vera.girginova

Камен Донев

България има нужда от много сериозна здрава ръка, а аз не виждам такава да се задава. Знаете ли защо, защото всеки е някакъв на някого. Всеки се е барикадирал в една блатна обстановка, това ни дърпа надолу и ни прави слаба държава.

Бих предложил Съюзът на артистите да му даде (на АА) награда за най-кратък моноспектакъл, даже от неговия кабинет да има лайвстрийм и парите, които се събират, да бъдат давани за неуспешни спектакли. Бих му предложил да направи и друг клип – за негов имен ден или друг повод, и на финала да скочи през прозореца. 

Извън рамките на иронията, той (Атанасов – бел. ред.) не е виновен, че е такъв, виновни са тези, които са го сложили там и аз се чудя защо те мълчат. Освен това, има едни хора около него, защото едва ли това е първата изцепка на това момче.

В България големият проблем е, че много хора се правят, че няма проблем и живеят в измислена обстановка. Тоест, ние живеем в лъжа.

Въобще не ме интересува какво мислят моите колеги, в България за много неща се дават пари, те не са малко, въпросът е, че не стигат за тези, които ги крадат.

Васко Кръпката

Не ме интересува министърът на културата, а културата. Мисля, че свободният музикант и човек няма нужда от министър. Мик Джагър, Дейвид Гилмър и Джими Хендрикс са моите герои, които никога не са се занимавали със селфита. Нямам никаква представа какви са настроенията на министрите на културата през годините. Интересувам се от политика, но не и от тях.

Тук някакъв младеж си е направил селфи. Трябва да сме над тези неща и да слизаме на това ниво. Аз лично не съм гласувал за този министър и не е справедливо да му давам оценки. Аз почти и нямам представителство в държавата. Има някаква комисия в парламента, на която сложиха за председател сценарист (Тошко Йорданов – б. на ред.). Това е друг свят за мен, който е много далечен.

Оригиналното изказване на Васко Кръпката: https://faktor.bg/bg/articles/vasko-krapkata-1-4