Нещо очаквано

"Пролетният базар на книгата" и какво ни хареса в него

За всеки, който обича книгите

"Пролетният базар на книгата" и какво ни хареса в него

Снимка: Negative Space

Тази година за първи път "Пролетният базар на книгата" е на открито в пространството между булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий", в парка пред НДК. Големи бели шатри, сцени на открито, близо стотина издателства и книготърговци предлагат с отстъпка най-новото от продукцията, както и тази от изминалите години с голямо намаление. Има богата културна програма, представяне на наши и чужди автори, срещи с автограф.

Пролетната визия на панаира забелязах още предишния ден, когато се монтираха щандовете. Провокирани от лекия им и лежерен вид, още в първия от шестте дни, в които се провежда базарът, отидохме като в "доброто старо време" със сина ми да разгледаме.

Да разгледаме ли казах? Е, то е ясно, че с едното бегло разглеждане не се разминахме, всъщност и с купуването на последната преведена и издадена у нас книга от Тери Пратчет не останахме, но това са обичайните последици при посещение на книжен базар. Това, върху което искам да наблегна, е, че наистина празничен и пролетен, създаващ приповдигнато настроение е този изнесен в парка панаир. Избегната е типичната за събирането на големи маси от хора задуха. Свежо е, щандовете се намират лесно, човек може да седне на някоя пейка, да разлисти закупената книга или да изпие питие някъде наблизо все още с усещането че е присъстващ, че е част от събитието.

За щастие, и прогнозата за времето е благоприятна... Тъй като не е ясно как един проливен дъжд би се отразил и това е може би единствената ми забележка към тазгодишното издание на "Пролетния базар на книгата". Иначе с две ръце гласувам "за" и го препоръчвам на всеки, който обича книгите.