Нещо очаквано

Първата жена, която ще полети към Луната, е Кристина Кок

До луната и обратно

Първата жена, която ще полети към Луната, е Кристина Кок

Кристина Кох по време на представянето на членовете на екипажа на Artemis II

Снимка:  Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images

Американска астронавтка, поставила рекорд за най-дълъг престой в космоса, е първата жена, избрана да полети към Луната. Кристина Кок (44 г.) ще се включи в първия екипаж на мисията "Артемис" на НАСА, в рамките на която американски астронавти се готвят да стъпят на Луната половин век след края на програмата "Аполо". Родената в щата Мичиган инженерка, пише история, тъй като е единствената дама, получила възможност да полети към естествения спътник на Земята.

Това ще бъде поредното върхово постижение на Кок, която в периода 2019 - 2020 г. постави рекорд за най-дълъг престой в космоса от жена. По време на същата мисия тя и Джесика Миър осъществиха първото в историята едновременно излизане на две астронавтки на НАСА в открития космос, припомня БТА.

"Развълнувана ли съм? Абсолютно" - така реагира американската астронавтката, след официалното ѝ представяне като първата жена, която ще полети към Луната. "Най-много обаче се вълнувам от това, че в тази мисия ще пренесем вашето вълнение, стремежи, вашите мечти", допълни още Кристина Кок.

Заедно с нея на борда на капсулата "Орион", която се очаква да полети към Луната до края на 2024 г., ще бъдат колегите й от НАСА Рийд Уайзман и Виктор Гловър, който е от афроамерикански произход, както и канадецът Джереми Хансън - първият представител на страна извън САЩ, включен в американска лунна мисия.

Кристина Кок и колегите ѝ  обаче няма да кацнат на Луната през 2024 г., когато по план се очаква да бъде реализиран третият етап от мисията "Артемис". Предвидено е капсулата им да навлезе в лунната орбита, и само да обикаля около естествения спътник на нашата планета, след което да се насочи обратно към Земята. Мисията ще продължи десет дни и е генерална репетиция за планираното през 2025 г. истинско завръщане на американски астронавти на лунната повърхност - тогава НАСА планира двама души да кацнат там.

Полетът към Луната е най-голямата мечта, за астронавтката,  която сподели за интереса и любовта си към космоса в специално видео, след като през 2020 г. беше представена като член на екипа, работещ по подготовката за завръщането на САЩ на спътника. Тогава тя разкри, че още от дете е силно заинтригувана от космоса. "Вдъхновяваше ме нощното небе… Обичах нещата, които ме караха да се чувствам малка,... да се замислям за размера на Вселената, за мястото ми в нея и за всичко, което може да се изследва там".

Кок завършва електроинженерство и физика в университета на Северна Каролина. Кариерата ѝ започва като електроинженер в Центъра за космически полети на НАСА "Годард". През 2013 г. е избрана сред осмината щастливци, включени в 21-вия випуск астронавти на НАСА и завършва обучението си през 2015 г. Три години по-късно е насрочен и първият й космически полет.

Има още...


Астронавтката полита към Международната космическа станция на 14 март 2019 г. от космодрума "Байконур" с кораба "Союз МС-12", като с нея са колегата й от НАСА Ник Хейг и руския космонавт Алексей Овчинин.

Кристина Кок е на Международната космическа станция (МКС) от средата на месец март 2019 г. до началото на февруари 2020 г., поставяйки рекорд за най-дълъг престой в космоса на жена - 328 дни, като постижението й все още не е подобрено. По време на престоя си тя изминава около 220 милиона километра, приблизително колкото 291 пътешествия до Луната и обратно. По време на пребиваването си на МКС заедно с колеги допринасят за стотици научни експерименти.

По време на мисията Кристина Кок прави шест излизания в открития космос с обща продължителност 42 часа и 15 минути, според данни на сайта на американската космическа агенция. Едно от тях е историческо - през октомври 2019 г. двете с Джесика Миър са първият изцяло женски екип, излязъл в открит космос. Те остават извън МКС малко повече от седем часа, като работят по отстраняването на повреда в системата за електрозахранване.

След завръщането си на Земята, Кристина Кок продължава работата си в НАСА. Тя споделя, че през цялата си кариера се стреми към постигането на баланс "между инженерството в космическите научни мисии и изследванията на наистина отдалечени места навсякъде по света".