Нещо очаквано

Регионален исторически музей се включва в Нощта на учените

SEARCH - Science+Environment+Art=Resilience

Регионален исторически музей се включва в Нощта на учените

Много богата и интересна програма предлага за поредна година Нощ на учените 2022. В инициативата участват образователни институции от 25 населени места в страната.

А ако нямате възможност да присъствате на живо, може да се включите онлайн в  социалните мрежи на проекта, в You Tube канала, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата.

Поредното издание на проекта ще се проведе на 30 септември. Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science+Environment+Art=Resilience. Тази година у нас в инициативата Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места.

Фокус на събитията тази година е темата за стъклото, най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и изменението на климата и свързаните спешни и важни избори, който човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на Международната година на стъклото 2022, обявена от ООН и глобалните и европейските програми и приоритети.

Европейска нощ на учените 2022 се провежда и под патронажа на проекта  Изследователи в триъгълника на знанието (K-TRIO), който се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост и по този начин да се увеличи осведомеността на хората за научните дейности и постижения, както и ефектът им върху ежедневния живот. 

Изключително интересни са събитията , които подготвят за инициативата от Регионален Исторически Музей - София. В рамките на тяхната програма може заедно с детето си да присъствате на Историческа вечер на открито, която е предвидена за 30 септември. От 18.30 до 19.45 ще се проведат две лекции на Българско Египтологическо общество. Школата по историческа фехтовка MOTUS също ще са там с интересна лекция, която  започва в 19.45. А с начален час 21.15 е лекцията по българска история. Различни институции и партньори на музея и проекта също ще присъстват със свои щандове - за подробности вижте тук.

Програмата на 1 октомври е посветена на детските дейности и е под надслов  "Кабинет по любопитство". От 11.00 за малчуганите на възраст 7 - 14 год. ще има отворен урок по Египтология. А по-големите между 13 и 18 години могат да се включат в теренна практика „Старите сгради разказват”.

Включете се в Европейска нощ на учените SEARCH 2022, за да не пропуснете интересни, забавни, весели и обучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания на живо и онлайн. Лесно можете да намерите програмата с #SEARCH в дигиталното пространство. А сайта на Регионален Исторически Музей потърсете тук.