Нещо очаквано

Sofia Pride Arts – един месец изкуство под дъгата на София

От тази година Sofia Pride Week се превръща в Sofia Pride Arts

Sofia Pride Arts – един месец изкуство под дъгата на София

Снимка: Sofia Pride Arts

Започна седмото издание на Sofia Pride Arts, който от тази година променя името си от Sofia Pride Week на Sofia Pride Arts, а продължителността му става един месец. Фестивалът е една от емблематичните инициативи  в културната програма на София Прайд. На него артисти от  ЛГБТИ+ общността (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър, интерсекс хора) от цял свят ще предложат на София разнообразни културни събития, изложби, литературни четения, пърформанси и др. Фестивалът ще приключи часове преди началото на Sofia Pride на 9 юни пред паметника на Съветската армия.

Темата на този арт месец в София е тясно свързана с тази на София Прайд 2018 – „Различни хора, равни права”, а днес накратко ви представяме основните акценти в богатата програмата на фестивала.

Вече можете да видите фотографската изложба „Секс и лудост“ на сръбския фотограф и художник Никола Джукич – едно потапяне в историята на ексцентричния свят на човешката красота и психика.

Днес в 19 ч. се открива груповата изложба Love Moves, която ще продължи до 24 май в „Генератор”. Изложбата е посветена на търсенето на любовта отвъд стереотипите и в нея участват 10 български и чуждестранни артисти (Джон Макена, Гонзало Оркуин, Его Родригес, Искра Благоева, Калин Серапионов, Наталия Ленц, Пламен Петров, Радостин Седевчев, Севда Семер и Ясен Сгуровски).

Дерида денс център ще се включи за първи път във фестивала с две танцови постановки на хореографа Живко Желязков – FLAPSƎ на 19 май и Zen Play на 2 юни.

Със свои авторски пърформанси в Sofia Pride Arts ще вземат участие и световно признатите артисти и хореографи Красен Кръстев, Християн Бакалов и Иво Димчев.

От 28 май до 9 юни в Дом на културата „Средец” ще бъде представена фотографската документална изложба Balkan Pride. Тя включва фотографии и видеа от всички балкански градове, които организират прайд шествия. Кадрите за първи път проследяват цялата история на движението за равенство на хората от ЛГБТИ+ общностите от балканските държави под формата на арт проект.

На 3 юни в Червената къща ще се състои премиерата на постановката победител в конкурса на Sofia Pride Arts за театрален спектакъл на ЛГБТИ+  тематика. Постановката е на театрална компания “КОМА Луденс” с артистичен директор Констанца Генова. Тя ще представи “На масата” - документален вербатим спектакъл, представящ борбата, която ЛГБТИ+ хората водят вътре в самите себе си и с която се изправят срещу най-голямата институция и мерило на своя живот – семейството.

Арт фестивалът ще приключи на 9 юни (събота) пред Паметника на Съветската армия с уроци по танци на открито, пърформанс на Християн Бакалов и музикални изпълнения на диджеите Sex Shooters (Великобритания) и банда барабанисти Paranue (Гърция).

Новините за събитията и цялата програмата на Sofia Pride Arts можете да следите на страницата на фестивала.