Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Тази седмица: Парченце лято, хвърчащи хора и един велик балетист

Тази седмица: Парченце лято, хвърчащи хора и един велик балетист

Снимка: pixabay.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

И тази седмица сме си отбелязали най-интересните столични събития, затова няма начин да ги пропуснем. Очакват ни само премиери, посветени на изкуството, затова се впускаме с нетърпение.

Музикално изкуство

Има едно много отпускащо събитие тази вечер. Дигитална агенция NEXT-DC ще отбележи осмия си рожден ден с концерт в Sofia Live Club. Сред специалните гости на агенцията ще е поп група Still Corners, която с музиката си ще донесе атмосферата на родната Великобритания и далечен Тексас. Очертава се незабравимо парти!

На 19 ноември в Sofia Live Club от 21:00 часа

Изобразително изкуство

Част от дългогодишния творчески опит на художничката Наталия Велева ще бъде събрана в нейната самостоятелна живописна изложба. Ще погледнем назад към топлото лято, защото тя ни е подбрала невероятни морски пейзажи, изпълнени с динамика и ритъм. Насладата от творбите е сигурна.

На 19 ноември в Галерия-книжарница София Прес от 18:00 часа

Литературно изкуство

Големият Валери Петров има обширно творчество, докоснало всеки от нас. Литературното му завещание за българския език си заслужава цял спектакъл. Точно тук се появява „Хвърчащите хора“. Събитието е дълго препускане из произведенията на обичания автор, което за момент ще ни откъсне от мисълта, че е едва вторник.

На 20 ноември в Сити Марк Център за Изкуство от 19:30 часа

Древно литературно изкуство

В четвъртък приветстваме официално една много интересна и ценна книга в България. Произведенията на древногръцкия творец Архилох вече са преведени на български от Георги Гочев и Петя Хайнрих и ще бъдат представени на церемония в Нов български университет. Творецът, чието изкуство ще ни пренесе в VII век пр. Хр., е считан за първия поет в историята на литературата въобще.

На 22 ноември в книжарницата на Нов български университет от 16:20 часа

Филмово изкуство

Завладяващата история на един от най-ярките балетисти за всички времена ще проследим на Киномания тази година. Единствената прожекция на „Рудолф Нуреев: Бялата врана“ ще се състои тази седмица в рамките на 32-рото издание на фестивала. Режисьорът Рейф Файнс и екипът му снимат на едни от най-красивите места във Франция и Русия. Това е още една добра причина да отбележите датата в календара си.

На 23 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа

 

Габриела е Везна, която обича да има задачи, затова не се затруднява да поддържа няколко баланса едновременно – между момичето от село, защото е израснала там, и момичето от града, което е днес; между изучаването на PR и практикуването му; между поезията в душата си и прозата на задушаващите делници. Страхува се от тъмното (затова се старае да внася светлина), от неверни приятели (...