Нещо очаквано

Уикендът и градът: Открити изложби и смях в залата

Ето събитията през уикенда, които очакваме с нетърпение.

Уикендът и градът: Открити изложби и смях в залата

Снимка: www.storyblocks.com

Тази седмица имаше два понеделника, защото вторник беше почивен ден. Звучи забавно, но има и далеч по-забавни неща. Тъкмо към тях съм се насочила за уикенда. Смее ми се. Искам толкова да се смея, че да си спестя коремните преси за два дни поне. После по пътя към вкъщи още да се смея, а непознатите по улиците да се смеят на мен за това, че се хиля сама. Смях да има. 

За да не разчитам на случайности, подбирам две събития, чиито домакини са доказано най-добрите в това, което правят – Камен Донев в комедията и ХаХаХа Импротеатър в импровизацията. Все за едно от двете ще има последни два билета. 

В театър "Българска армия" ще се играе "Работно време" под авторството и режисурата на Камен Донев. Чудесно. Пиесата е позната на българската публика - преди време той я постави в Народния театър, а след това беше в репертоара на Драматичен театър Пловдив. Въпреки заглавието действието не се развива в офис, а в дома на Стефчето и Венко, които очакват гости от чужбина. В апартамента им се изсипва и цяла дузина чешити, сред които тъстът и тъщата с току-що закупен на промоция "2 в 1" нотариален акт за гробно място, италианска съпруга – жертва на домашно насилие, бивша секретарка – настояща известна певица, и бременна дъщеря. Звучи достатъчно, за да ни разсмеят. 

По-надолу по същата улица се намира HaHaHa Impro Palace, където ни канят на Дублирано кино. Избран от публиката филм ще бъде прожектиран и актьорите ще го дублират симултанно за всички неразбиращи оригиналния език. Единственото условие е филмът да е на екзотичен език. Дублирането ще се осъществи напълно импровизирано, като темата и заглавието се измисля от публиката. Чудесно. 

Ако съм закъсняла с билетите, ще разгледам някоя от откритите изложби в града, които точно в момента са особено интересни. Мостът на влюбените приютява цялата история на БТА. "Образите помнят вместо нас – изложба 120 години БТА" събира в 58 кадъра, курирани от Георги Лозанов, най-интересните моменти от миналото на Българската телеграфна агенция. 

"Болестта на Нейно Царско Височество Княгиня Клементина се влошава и състоянието ѝ дава повод на голямо безпокойство..." Така започва първият информационен бюлетин на БТА. Написан е на ръка от Оскар Искендер преди 120 години. За разпространението му сред абонатите на агенцията се грижел единственият му сътрудник. Срещу 10 лева жадните за новини от Европа, Балканите и България получавали ръчно изписаните бюлетини. За още интересни факти – разходете се по Моста на влюбените. 

В Градската градина пред Народния театър акцентът е друг – изкуството, учениците, градската среда. Изложбата "Град Арт" на 32 постера показва художествени инсталации в публични градски пространства на 11 български града. Характерни са ежедневните материали, впечатляващата мащабност и временният характер на работите, като всяка от тях е съобразена с местния контекст. Основната концептуална линия търси провокация в мисленето на местните общности към възможни артистични алтернативи във визията на градската среда.