Нещо очаквано

Явор Гърдев с премиера в Исландия

Билетите вече са в продажба

Явор Гърдев с премиера в Исландия

Снимка: Адриана Янкулова

Режисьорът ще постави „Калигула“ от Албер Камю на голямата сцена на Градския театър в Рейкявик. Това обяви самият Явор Гърдев във фейсбук. Постановката ще е в две части и с нова интерпретация, а премиерата ще бъде на 19 март 2021 година, като билетите за нея вече са в продажба.

„Постановката ще бъде изградена на взаимодействието между подбран актьорски екип от театъра и танцьори от Исландската танцова компания (Iceland Dance Company) – една от отличните трупи за съвременен танц в скандинавския културен ареал. Главната роля ще изпълни забележителният млад актьор Сигурдур Тор Оскарсон“, споделя още режисьорът.

За първи път Явор Гърдев постави „Калигула“ преди 12 години на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, отново по текста на Камю. Постановката беше отличена с две награди "Икар 2009" –  за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, както и с наградата "Аскеер 2009" за изгряваща звезда на Димо Алексиев в ролята на Калигула. През годините представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, както и в Париж (MAC, Maison des Arts Créteil), на фестивала NEXT в Белгия (La Maison de la culture de Tournai), в Центъра "Мейерхолд" в Москва на фестивала NET (New European Theatre) и в Скопие на фестивала МОТ (Млад Отворен Театър).

 

Театър, опера, музика: какво няма да пропуснем през юли