Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Вкусно по природа: Детокс салата с интересен дресинг

Вкусно по природа: Детокс салата с интересен дресинг

Снимка: Николета Колева

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

След като приключи "голямото плюскане", много от нас се чувстват понатежали, с неприятно усещане от рязката промяна на храненето по време на празниците. Според мен не е необходимо да се хвърляме в някакви строги и аскетични режими на хранене, за да успокоим гузната си съвест. Нещо по-лесно изпълнимо и нежно приложимо би имало по-голям ефект за тялото и за психиката.

Много се говори за детокс и различни видове, има и много доводи за и против него. Според мен след като се прилага от древни времена в различни части на света, то има причина.  Може да се прави по лек начин чрез консумиране на определeни храни, като не е необходимо да се купуват специални хапчета или да се спазват строги лишения. Да заместите едно от яденетата с растителна храна, която има детокскиращ ефект, е по-лесно за реализиране, отколкото плановете ви от рода на: „От понеделник съм диета! От Нова Година ще ям само ябълки! От другия месец няма да ям захар!” 

Тази рецепта за детокс салата научих, докато работех в специализиран ретрийт център. Всички съставки са подбрани специално – да благоприятстват черния дроб и храносмилането чрез лек детокс. Карфиолът и броколите са чудесни за черния дроб, ниски на въглехидрати и намаляват ефекта на свободните радикали. Морковът също е чудесен заради важните витамини А и Е. Дресингът е без мазнина, с  малко мед за вкус. Макът е кореноплодно от Перу, изключително полезно

Николета винаги се е интересувала от полезните свойства на различните храни. След като сменя различни професии и места, тя открива своето призвание в Китай – а именно веган/вегетариански готвач. Страстта й към готвенето и пътуването откриват пред нея богати кулинарни възможности. Работила е в кухни в Китай, Малайзия, Индонезия, Тайван и Тайланд. През 2014 г. получава диплома з...