Общество

0404: Ден без тролове в интернет

Точно днес е изключително трудно да се преживеят ехидните коментари под публикациите за трагичните събития в Буча. Днес, на фона на болката и страданието, трябва да се борим и с дезинформацията.

0404: Ден без тролове в интернет

Точно днес е изключително трудно да се преживеят ехидните коментари под публикациите за трагичните събития в Буча. Днес, на фона на болката и страданието, ние трябва да се борим и с дезинформацията.

От Центъра за анализи и кризисни комуникации предложиха да се промени парадигмата на комуникациите в социалните медии чрез Нов обществен договор за комуникации в социалните медии и да се обяви ден без тролове в интернет. Този ден е днес – 4.04, вдъхновено от "грешка 404", при която "страницата не е намерена".

"В момента социалните мрежи са завладени от огромни армии от тролове, които ни внушават мисли и идеи, които не са наши. Това е платена армия от профили, които споделят идеи, мисли, предложения, стремейки се да облагодетелстват чужда държава." Това обясни в предаването "Нашият ден" на БНР комуникационният експерт Любомир Аламанов. Той призова в 4 часа и 04 минути всички онлайн издания да изключат коментарите под статиите си поне за 40 минути, ако не могат да ги поддържат заключени през целия ден. 

От града и Момичетата от града се включваме в кампанията, затова днес всички коментари на страниците на двата сайта са спрени.  

Прочетете повече за инициативата тук