Общество

1000 доброволци станаха част от 15-ото издание на инициативата на Кока-Кола „Моят зелен град“

7 декара засадени гори, 2220 чувала със събрани отпадъци от 15 локации и над 30 км почистени крайбрежни зони са сред резултатите в последните издания на кампанията

Над 1000 служители от Системата на Кока-Кола в България се включиха в 15-ото издание на доброволческата инициатива на компанията „Моят зелен град“. Те почистиха 10 замърсени локации в близост до София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сандански и Смолян, като събраха стотици чували с отпадъци. Инициативата бе организирана в подкрепа на Световния ден за почистване и в партньорство с кампанията на bTV - „Да изчистим България заедно“.

За първи път, във всички 10 почистени, в рамките на „Моят зелен град“ локации, отпадъците бяха събирани разделно и предадени за рециклиране.

Най-голямата група от доброволци беше съсредоточена в столицата, като стотици привърженици на зелената идея почистиха територията около езерото Панчарево, отбивките по Самоковско шосе и поречието на река Искър откъм село Герман.

„За екипа на Кока-Кола 15-ото издание на „Моят зелен град“ е поредната възможност не само да преобразим 10 красиви български локации, но и да продължим да споделяме общи ценности със служителите ни и техните семейства за по-устойчивото развитие на местните общности и планетата ни. Благодаря на всички тях за добрия пример и за това, че заедно доказваме, че последователните действия водят до значими резутати в името на  общото ни по-добро и зелено утре“, сподели Юрг  Буркхалтер, генерален директор на Кока-Кола ХБК България.

Инициативата „Моят зелен град“ се реализира в подкрепа на глобалните ангажименти на Системата на Кока-Кола до 2030 г. да постигне еквивалента на 100% събиране и рециклиране на всяка продадена от компанията бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните четиринадесет издания на кампанията, служители от Системата на Кока-Кола в България успяха да озеленят, почистят и облагородят редица местности, горски пространства и паркове в страната. Всяка година в рамките на кампанията се подбират локации, в които трудът на доброволците е необходим и полезен в цялостната грижа за околната среда и допринася за подобряването на екологичните условия и ресурси в съответната местност. Само за последните четири издания на инициативата, доброволците успяха да засадят над 7 декара гори, да съберат над 2220 чувала с отпадъци от 15 локации в страната и да почистят над 30 км крайбрежни зони.