Общество

1/3 знания по материала за тройка на матурите

Според министърът на образованието, за минималния праг е нужно познаване на поне 1/3 от материала

1/3 знания по материала за тройка на матурите

Снимка: Pixabay

За да се изкара тройка на матурите, вече ще е нужно да се покажат доста повече знания. И не става въпрос само за правилно зачеркнати отговори от тип тото, а за отворени въпроси, при които си личи умението на ученика да мисли. Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков. Според него, за минималната оценка, с която се минава на матура, изискванията трябва да са още по-високи:

„За да изкарате тройка, трябва да кажете – познавам поне 1/3 от материала. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75 % от материала, който трябва да знаят“, каза министърът.  Той посочи, че скалата в оценяването също ще се промени. Ще се избягва възможността учениците да наизустяват готови отговори. Това е първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон. Министърът говори и за мотивацията на учениците да знаят:

„Никой не иска масово двойки“, каза Денков, но се мотивира, че и за тройката са нужни знания и то не в малка степен.

Новите учебни програми в учебниците

Досега контролът е бил следният - това пише в програмата и се гледа има ли го в учебника и авторите могат да трупат отгоре в пъти материал, който не е заложен в програмата. Министерството на образованието и науката ще прегледа програмите и което е академично излишно и не съответства на възрастовата група, ще бъде изчистено. Оттам нататък изискванията към базовите учебници ще са следните: трябва да следват стриктно програмата.

„В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи“, каза Денков.

По думите му, новите програми може да се подготвят тази учебна година, а за учебниците ще е нужно повече време.

Кога ще започва учебната година

Следващата 2022/23 учебна година ще започне на 15 септември, но се работи в посока следващата година да е по-рано, дори се обсъжда датата 1 септември като се имат предвид по-чести ваканции през учебната година, но по-кратка лятна почивка, както е в повечето страни.