Общество

14 дестинации, където са отменени всички ограничения за пътуване

С наближаването на Великденските празници, мнозина от нас се замислят потенциалните дестинации, към които могат да поемат свободно.

14 дестинации, където са отменени всички ограничения за пътуване

снимка: un-perfekt / Pixabay

С наближаването на Великденските празници, мнозина от нас се замислят за потенциални дестинации, към които могат да поемат свободно. След като на 1 април у нас отпадна изискването за задължително носене на маска за лице на обществени места, отправяме поглед към страните, които са се сбогували се с пандемичните ограничения за пристигащите.

Представяме ви 14 дестинации,  с които можете свободно да пътувате по време на Великденската ваканция. Най-хубавото е, че в тях не важат никакви ограничения, независимо от ваксинационния статус.

Полша

Полша премахна всички изисквания за влизане в страната на 28 март. Маски вече се изискват само в болници и здравни заведения. Преди това страната беше доста строга в това отношение, тъй като изискваше документ за ваксинация и тест преди пътуване. С днешна дата можете да се разходите свободно в градове като Варшава и Краков, без да се налага да си правите тестове и да носите маски.

 

Черна гора

В средата на март Черна гора премахна всички изисквания за влизане в страната, свързани с Covid-19, като се отказа от доказателство за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест.

Макар и малко извън радара на пътешествениците, страната бавно изгражда профил като туристическа дестинация през последните няколко години на фона на все още съществуващите ограничения в Хърватия.

 

Литва

Литва обяви в края на февруари, че вече няма да изисква от посетители от определени страни – включително тези в ЕС, да предоставят доказателство за ваксинация, резултат от тест или да попълват здравна форма, независимо от статуса на ваксинация.

Въпреки това е важно да знаем, че в страната на 24 февруари е обявено извънредно положение в отговор на руските военни действия в Украйна.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Словения

Словения премахна всички ограничения за пътуване - с изключение на формуляра за локализиране на пътници, в края на февруари. Това я прави достъпна, атрактивна дестинация за пътници, които искат да се насладят на красива природа, историческа архитектура, туристически пътеки и много други.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Румъния

Все по-популярна сред туристите преди пандемията, Румъния премахна всички останали Covid ограничения на 9 март. Това включва както използването на вактсинационни паспорти, така и изискването за носене на маски на закрито и открито.

Това съвпадна с решението на правителството да не удължава общонационалното извънредно положение, което беше в сила от почти две години. Румъния обаче остава една от най-слабо ваксинираните страни в Европа, като малко под 42% от населението е избрало да си постави две дози до момента.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Унгария

От 7 март пътниците вече не трябва да показват документ за ваксинация или да са в карантина, когато почиват в Унгария. Страната е чудесен избор за пролетна ваканция, като посещение на кулинарната и модерна столица Будапеща е много подходящо, преди температурите да се повишат през лятото.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Дания

Фаворитът за градска почивка Дания отмени по-голямата част от Covid-19 ограниченията още през февруари, но наскоро облекчи ограниченията за неваксинирани, идващи от страни извън ЕС. Властите обаче предупреждават, че си запазват правото да налагат ограничения за страни, в които са открити нови варианти на коронавируса.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Има още...


Мадейра

По време на пандемията Мадейра беше хит сред туристите, като се превърна в една от по-спокойните дестинации за посещение в Европа. От началото на март вече не се изискват тестове, доказателство за ваксинация или изолация от ваксинирани или неваксинирани пътници, въпреки че на някои места все още с изисква използването на предпазна маска.

„Няма ограничения за пристигащите пътници на летищата и пристанищата на Мадейра“, пишат в изявление от Регионалния туристически съвет на Мадейра.

 


Ирландия

Изумруденият остров премахна всички Covid-19 ограничения за международни посетители в началото на март. Туристите не са длъжни да показват доказателство за имунизация, за преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест при пристигане. Няма изисквания за тестване след пристигане или карантина за пътуващите до Ирландия.

 

Швеция

От 1 април отпадаха и ограниченията за влизане в Швеция, включително о и задължителното представяне на негативен Covid тест или ваксинационен сертификат.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Швейцария

От 17 февруари 2022 г., отпаднаха всички здравни изисквания за влизане в страната. Няма карантина и PCR тест/антигенен тест или изискване за документ за ваксинация.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Великобритания

От 18 март  отпаднаха всички ограничителни мерки при международни пътувания до Обединеното кралсто, въведени във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Норвегия

Норвегия беше една от първите, които премахнаха всичките си ограничения срещу Covid-19 с един замах, още на 12 февруари.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Исландия

По примера на Норвегия, Исландия отмени всичките си Covid-19 ограничения на 25 февруари, в опит да привлече обратно туристите. По всичко изглежда, че светът постепенно се връща към нормалния си ритъм, а хората към естествената си нъжда - да пътуват свободно.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

От 1 април - без Ковид-мерки, но с по-високи цени