Общество

1/4 от морските плажове у нас частни според проучване на "Зелени закони"

1/4 от морските плажове у нас частни според проучване на "Зелени закони"

Силистар
Снимка: Момичетата от града
 

През февруари 2024 г. се очаква парламентът да обсъжда на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложена от  Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов. Законопроектът е обсъждан от политически партньори и граждански природозащитни организации, които настояват за промени, които да спрат застрояването на Черноморието и да помогнат за опазването му. Според гражданското движение "Зелени закони"* обаче в проекта има спорни разпоредби, които всъщност могат да доведат до презастрояване на морския бряг и още миналата година алармираха за проблемите, които регистрират - вижте тук.    

Във връзка с предстоящото гласуване от "Зелени закони" обръщат внимание и на това, че към 2024 една четвърт от крайбрежната плажна ивица е частна собственост и това е в противоречие с Конституцията. След 2005 г. крайбрежната плажна ивица, която не се ползва за „рекреация“, постепенно се приватизира – като земеделски земи и гори – и постепенно се урбанизира, а законопроектът не разглежда този проблем.  

"Приватизацията се случва постепенно – и 14 Народни събрания и 21 Министерски съвета са си притваряли очите за този процес, а три от тях много активно му съдействаха (кабинетите Сакскобургготски, Станишев, Борисов 1). Нека не забравяме и ролята на прокуратурата в това беззаконие – от 2005 г към тях са подавани множество сигнали. Последният сигнал, който подадохме с журналистката Петя Петрова, беше за приватизацията чрез заменки на плаж „Камчия юг” (Камчийски пясъци). Още  в архива си пазя входящия номер - 4210 от 20.06.2013 г. Оттогава се смениха трима главни прокурори, Петя Петрова почина през 2017 година, но отговор по сигнала за продажбата и заменките на морския плаж няма", пише Тома Белев, който прави обобщение на информацията.  

Колко и къде са плажовете според проучването на "Зелени закони"

Липсата на единен регистър с плажовете и техните граници затруднява обобщаването на броя и местоположението на плажовете в България. Така през годините и броят, и площта и имената им се променят многократно (пример за това е община Долни Чифлик).

На базата на няколко източника към началото на тази година може да се установи, че в България има не по-малко от 183 плажа:

Колко плажове са вписани като собственост на частни лица и общини 

От шейп файл от регистъра на специализираните карти може да се установи, че към 2024 г. морските плажове заемат 14 213 декара, а според данните от кадастъра се установява, че 26% от тях, или 3 811 декара, се водят собственост на частни лица и общини.

  • *частна собственост се открива в 41 плажа, като няколко плажа са практически частни
  • * най-големият български плаж при с. Ново Оряхово е частен - 90%, а вторият по големина морски плаж у нас – този в Шкорпиловци – е частна собственост над 60%.

Цялото обобщение, както и кои са  можете да видите тук.  

 

Една четвърт от крайбрежната плажна ивица е частна собственост в противоречие с Конституцията. Двата най-големи...

Posted by Тома Белев on Tuesday, 30 January 2024

 

*   От 2014г. насам „Зелени закони“ следи развитието и прилагането на българското екологично законодателство в областите на енергетиката, климата, устройството на територията, развитието на селските райони, биоразнообразието и горите.