Общество

#2020: как се чувстват българите в края на годината

Сравнението с 2019 г. недвусмислено показва влошена картина

Как се чувстват българите в края на годината? Традиционно – добре, но не и през 2020 г. За това е виновна необичайната обстановка, която преобърна живота ни.

Не е изненада, че пандемията от Covid-19 промени трайно ежедневието и настроението ни, въпросът е как? 80% от българите са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за страната. В личен план 39% отчитат годината като добра, а за 47% е била откровено лоша. Оставаме и песимисти за 2021 г.

Данните са от проучване на социологическа агенция "Тренд" (по поръчка на в."24 часа"). Сравнението с 2019 г. недвусмислено показва влошена картина. Почти равни са дяловете на българите, които тази година са били щастливи (46%), и тези, които не са били (44%).  През миналата година, заявилите, че са щастливи са били 63%.

Има съвсем ясна зависимост между възрастта и щастието. Най-младите (18 – 29 г.) са преимуществено щастливи, като с напредването на възрастта стойностите постепенно падат. При над 70 годишните, повече от два пъти са тези, които казват, че не са били щастливи през 2020 г.

Да се върнем отново на тези 80%, които са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България. Този процент е прецедент. Само 10% от запитаните са на обратното мнение. В сравнителен план това прави огромна разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и негативните оценки са били доста близки като стойности – около 40% положителни и толкова отрицателни. 

Прави впечатление, че и за личния и за професионалния живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%. По всичко личи, че икономическите щети нанесени от пандемията са дали ефект върху немалко българи. За сравнение този процент през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на Covid-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни.

Така например през 2020 г. 74% са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65%.

Въпреки откриването на ваксина срещу вируса българите остават песимисти за предстоящата 2021 г. Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% очакват по-лоша година за страната ни.

Сравнителните данни сочат недвусмислено, че традиционно българите са позитивно настроени към следващата година, но по всичко личи, че не виждаме съвсем бързо решение на кризата. Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година.

На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година. И на двата въпроса отново регистрираме същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 г. Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 г., докато най-възрастните остават най-скептични.

 

#2020: Най-самотното детство