Общество

26 голи мъже искат да ни кажат нещо

Когато съблечем предразсъдъците, всички сме равни (и голи).

Двама мъже се държат за ръцете по улиците на Варшава, Будапеща, Букурещ, София. Това е достатъчно, за да съберат множество неодобрителни погледи. В някои случаи може да чуят обиди или дори да бъдат нападнати.

В някои страни да бъдеш гей изисква огромен кураж. България е една от тези държави, но също и съседната ни Румъния. Именно там се ражда проектът "Naked". Негов автор е фотографът и ЛГБТ активист Tiberiu Capudean, който вярва, че страхът и омразата се подхранват от отричането. 

Голотата тук не е порнография, а доказателство, че всички сме еднакви, без значение каква е нашата сексуалност.

Тибериу цели да даде лице на различната сексуалност и с това да ни покаже, че е трудно да мразиш един човек, когато застане пред теб докрай гол и откровен.

Фотографът е направил над 200 черно-бели снимки на голи мъже от различни страни и с всякакви професии. Сред тях има адвокати, лекари, химици, продавачи, шивачи, спортисти, студенти и инженери. 

"Искам да помогна на тези, които не са част от ЛГБТ, да ни разберат по-добре. Искам да дам лице на тези, които хомофобите мразят, без дори да са ги виждали", казва Тибериу пред "Дойче веле". 

Към всяка от фотографиите има история – историята на снимания мъж. Оказва се, че почти всички от участващите са имали повече затруднения и вътрешни бариери по отношение на това да разкажат личната си интимна съдба, отколкото да се съблекат чисто голи пред света.

 Голотата тук не е порнография, а доказателство, че всички сме еднакви, без значение каква е нашата сексуалност.