Общество

3 филма и гореща телефонна линия – стартов пакет за противодействие на насилието

Добрите примери от киното за живот без домашно насилие

Световният ден за борба с насилието над жени – 25 ноември, тази година идва със зловеща статистика.

Само преди дни ООН обяви, че близо 89 000 жени са били убити умишлено по света през 2022 г. - рекорден брой за последните 20 години. Животът на повече от половината от тях е отнет от членове на семейството или интимни партньори. 

В България - трагичната статистика сочи, че за първите девет месеца на годината 20 жени са загубили живота си.  

Не бива да забравяме все пак, че има и примери за успешно излизане от живота с насилие. Разказвали сме ви за жени, които вече са от другата страна. Понякога Холивуд също ни е правил съпричастни на подобни истории. Подбрахме три филма, които забиват пръст в раната на домашното насилие, но показват и как може тя да бъде излекувана.

А вместо четвърти филм, ще ви предложим парче реалност – Националната гореща телефонна линия, която съществува, работи денонощно и помага на жертвите да осъзнаят, че не са сами и изход има. И 10 ключови промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН),  които ще осигурят по-бърза и адекватна подкрепа на пострадалите, но е изключително важно те да са наясно със своите права, за да изискват реално прилагане на Закона.

"Берлински синдром" (2017)

По време на отпуската си в Берлин, австралийската фотожурналистка Клер се среща с Анди, харизматичен местен младеж, и между тях веднага възниква взаимно привличане. Преживяват страстна нощ, а на сутринта Клер се събужда заключена в празния апартамент на Анди. Когато той се прибира, положението става наистина зле.

Този филм показва, че много често решението "просто да си тръгнеш" далеч не е толкова лесно за вземане. Ако сте готови да влезете в света на Клер, бъдете готови за тежки психологически дисекции.

3 филма и гореща телефонна линия – стартов пакет за противодействие на насилието

И още...


"Играта на Джералд" (2017)

Базиран по едно от по-смелите произведения на Стивън Кинг, филмът е дело на Майк Фланаган. По време на по-голямата част от филма главната героиня Джеси е завързана, хваната в капан – както физически, така и в капана на собствената си психика. Колкото повече тя рови в своето минало, толкова повече се доближава и до спасението си от настоящата ситуация.

Въпреки че насилникът, Джералд, съпруг на Джеси, умира в сравнително ранен етап на филма, това не я освобождава. Свободата е единствено в нейната глава, а пътят до нея се оказва труден, но не невъзможен.

3 филма и гореща телефонна линия – стартов пакет за противодействие на насилието

Има и още...


"Достатъчно" (2008)

Главната роля във филма се изпълнява от Дженифър Лопес, която след серия безмилостни удари от ръката на своя любим решава, че enough is enough и опитва да избяга. Тя взима дъщеря си и се опитва да потъне в неизвестност, но  съпругът й все пак проследява малките трошички, които са оставили по пътя като следи, и ги открива. Така тя няма друг вариант, освен да потърси правата си в съда. И знаете ли? Успява! Това е втори филм, в който Джей Ло играе ролята на жертва на домашно насилие.

3 филма и гореща телефонна линия – стартов пакет за противодействие на насилието

Вижте и най-важното...


 Националната гореща телефонна линия

0800 11 977 – запомнете този номер! Дори на вас никога да не ви е бил нужен и да не очаквате подобно стечение на обстоятелствата, то не знаете кога и на коя жена ще окажете безценна помощ, съобщавайки й за него.

Какво да очаквате от горещата линия?

Достъпна и безплатна 24-часова, ежедневна психосоциална помощ и подкрепа, оказвана от специалисти, за хора, преживели насилие. Доброволците от другата страна на телефонната слушалка работят за намиране на решение и излизане от ситуацията на домашно насилие. Има възможност за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие от най-отдалечените населени места в България, както и за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие на хора с увреждания.

Линията се обслужва от специалисти и професионалисти, които имат дългогодишен опит в работата с хора, преживели домашно насилие. Специалистите, които поемат обажданията имат уменията да разбират и преценяват реалната ситуация, независимо от разказа и емоциите на обаждащата се жена. Тоест те са един вид „преводач“ на чувствата на жената и така се преценява каква точно помощ и защита е добре се получи в конкретния случай.

Често се случва при обаждания от жени, особено през нощта, да се чува как мъжа крещи по жената, децата плачат. Жените споделят, че не искат да викат полиция, за да не ескалира насилието на другия ден. Но фактът, че от другата страна на линията стои някой за подкрепа, както и увереността, че още някой може да извика полиция, помага много на жените.

Не забравяйте и за нашата група НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО. Тя бе създадена, за да покажем подкрепата си към хилядите жени в България, които са принудени да страдат от насилие у дома. С нашата кампания искаме да допринесем за създаването на климат на нулева търпимост към домашното насилие в българското общество и в крайна сметка да помогнем за намаляването на мащабите на този чудовищен проблем. Присъединете се към нас! 

10 ключови промени в Закона за защита от домашното насилие 

Промените ще осигурят по-бърза и адекватна подкрепа на пострадалите, но е изключително важно те да са наясно със своите права, за да изискват реално прилагане на Закона за защита от домашното насилие. 

Дискусията за насилието над жени излезе на преден план след тежкия случай на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено от приятеля си, и силната обществена реакция, което доведе до още: Законът вече предвижда право на защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка, но само когато става въпрос за отношения между мъж и жена.

 

 

И още една история...