Общество

3600 евро глоба за неваксинираните в Австрия

Мярката е допълнение към вече подготвения закон за задължителна ваксинация за Covid-19

3600 евро глоба за неваксинираните в Австрия

Ваксините ще бъдат задължителни от февруари 2022 г в Австрия, а неваксинираните ще бъдат глобявани всеки 3 месеца
Снимка: GettyImages

Глоба до 3600 евро за неваксинираните лица за Covid-19 планира да въведе австрийското правителство. Глобата ще се прилага всеки 3 месеца, ако няма поставена инжекция. По този начин властите още повече затягат примката, след като вече оповестиха намерението си ваксинацията да стане задължителна от февруари 2022 г.

Около 68 % от австрийските граждани са напълно ваксинирани и това е сред най-ниските нива в Централна и Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Все още много австрийци са скептични за ваксините – идея, която е подклаждана и от крайнодясната Партия на свободата, която е третата по представителност в парламента. След пика на новозаразени с коронавирус преди 3 седмици, Австрия наложи 4-седмичен национален локдаун. С това решение беше обявено и най-радикалното до сега в света – ваксините стават задължителни за всички.

„Не искаме да наказваме хората, които не са ваксинирани. Искаме да ги спечели на наша страна и да ги убедим да направят нещо добро за себе си“

Това каза здравният министър на Австрия Каролине Едщадлер.

Все още предстои задължителната ваксинация за Covid-9 да бъде одобрена от парламента. Според първоначалния текст на подготвяния закон, задължителните ваксини за коронавирус ще са със срок 2022-2024 г. Има и алиени, които освобождават от инжекции бременните жени със сложни медицински казуси, както и лица със специфични болести, на които ваксината може да повлияе негативно.