Общество

4 алтернативни медии с различни гледни точки

Подкасти, ютюб канали и още....

4 алтернативни медии с различни гледни точки

Снимка: Pixabay

Ситуацията в България със свободата на медиите се е влошила – това констатира "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван преди дни . Според международната правозащитна организация през изминалата година журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията, са били изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания. Според сдружението България остава държавата най-нисък стандарт на свобода на медиите в целия ЕС.

Ерата на социалните мрежи обаче ни донесе много алтернативни медийни източници – официалните профили във фейсбук, туитър и инстаграм на властимащите например отдавна замениха „Държавен вестник“, а интервютата пред журналисти постепенно бяха подменени от живи  включвания в социалните мрежи или монолози от онези, които разполагат със собствени телевизии. Затова и в телевизионните репортажи все по-често присъстват статуси и скрийншоти вместо събеседници.

Междувременно се зародиха и различни форми на алтернативна журналистика, която следва тренда на социалните мрежи – лайфове, подкасти и ютюб канали ни предлагат различни погледи над случващото се у нас. Eто 4 от тях:

"Денят с Веселин Дремджиев"

Предаването предлага коментарно-аналитичен поглед към най-важните и интересни актуални теми в България и по света и се излъчва всеки ден по TV+ и по TV1 в 20:00 и 24:00 ч. „Неговата сила е в това, че дава възможност на зрителите да разбират причините за едно събитие или очертаваща се тенденция във вътрешната политика, дипломацията, икономиката, финансовите и фондовите пазари, бизнес развитието, IT технологиите, научните открития, дори и важните спортни и културни новини“, пишат създателите му.

Самият Веселин Дремджиев има запазен стил във водене на интервютата, в които не с провокация, а с настоятелност успява да изкопчи отговорите от събеседниците си. Там чуваме спокоен и цивилизован диалог, който анализира актуалните събития и ги превежда на „човешки“ език. Епизодите на "Денят с Веселин Дремджиев" са достъпни и в YouTube.

Вижте още на следващата страница... 


„Животът и други неща“

 „Животът и други неща" е подкаст на Сибина и Асен Григорови, част от сайта „Булевард България“, който също се фокусира върху актуалните събития в страната. Достъпен е в Apple Podcasts, Soundcloud, Overcast, Google Podcasts и Spotify, а по време на изборите дори имаше извънреден епизод, който разисква интересни теми като „Какво стои зад новия етикет "Чалгария" и кога всъщност започна чалгизирането на политиката в България?“, както и хипотези за създаване на правителство.

Форматът е особено приятен и задълбочен, но същевременно ненатоварващ, защото разговорът тече съвсем естествено, сякаш сме на гости на Сибина и Асен, а не техни слушатели. Освен събитията от странаjd и света, те говорят още за кино, сериали, музика, коли и каквото още се сетите, а в последните епизоди се обсъждат още „Образът на бащицата във футбола и политиката“, „Свобода за социолозите или свобода от социолозите“ и дори теми като „Алън Тюринг се появи на британската лира – историята зад историята“.

 

 

Вижте още на следващата страница... 


„Тук и сега със Светла Петрова"

Светла Петрова предоставя трибуна за коментари и интервюта два пъти седмично в предаването „Тук и сега със Светла Петрова". Изданията му са достъпни онлайн в сайта на вестник „Сега", в ютюб страницата му и в сайта на журналистката.

Познаваме Петрова от предаването за анализи и полемика на bTV „Сеизмограф“, на което тя беше автор и водещ в продължение на няколко години. Сега аналитичният й подход към темите е пренесен в онлайн пространството, където ни среща с популярните политически лица. Тя е и сред водещите на предаването  „Алтернативата“ по TV1.

Вижте още на следващата страница... 


„Разговор“

През 2020 г. сайтът fakti.bg започна да създава видеосъдържание, като във фейсбук страницата си предава на живо интервюта с политици и разлини експерти. Те са водени от Лили Маринкова, която познаваме като дългогодишен водещ в БНР. На 6 юни 2016 г. тя бе уволнена от Александър Велев, в първия му работен ден като новоназначен генерален директор на националното радио. Тогава нейни колеги публикуваха призиви за връщането й, а през 2018 г. Върховният касационен съд отмени уволнението й.

Днес тя прави авторски интервюта в рубриката „Разговор“ на fakti.bg, заедно с журналистиката Светослава Ингилизова. Maринкова е и част от екипа на предаването  „Алтернативата“ по TV1. 

 

 

Как Слави Трифонов изигра всички