Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

4 момичета, които са приели съдбата на изоставените кучета като лична кауза

4 момичета, които са приели съдбата на изоставените кучета като лична кауза

Николета Ценова (Снимка: Розалин Шмих)

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Те са нарекли себе си „Бандата на 1500-те”. Но зад това име всъщност се крие група от доброволци на различна възраст, с различни интереси и разбирания, обединени от една кауза – любовта към животните и желанието да помагат. Убедени са, че могат да променят не само живота на кучетата в общинския приют край Горни Богров, но и нагласата на обществото към бездомните и изоставени животни.

В основата на инициативата са четири енергични момичета – Розалин Шмих, Николета Ценова, Мартина Чикова и Кристина Петкова. Всяка от тях има своята професия и живот, но общото, което ги събира, е любовта към животните. Каузата им е отличена с „Приза за всеотдайност за 2018 г.” на Годишните награди за доброволчество на фондация „TimeHeroes”, „Героите”.

Но защо 1500? Защото кучетата в общинския приют в Горни Богров са близо толкова и всяко от тях има нужда от разходка и социализация, от това някой да си поиграе с него, да потича и да му обърне внимание. И като го изведе от клетката, от която може да не е излизало в продължение на месец, всъщност да му даде най-големия подарък. Затова и доброволците организират разходки всяка неделя, а при заявена по-голяма група – и в друг ден от седмицата. В това си партнират с ръководството ОП „Екоравновесие” и служителите в приюта. Разбира се, преди всяка разходка се обяснява подробно как трябва да протича тя, за да се избегнат инциденти.

Редовните доброволци в приюта са около 10-15 души, но броят на тези, които са се включили през двете години, откакто започва всичко, е много над 50. Интересът е голям и постоянно идват нови хора. Доброволците са на различна възраст. Някои идват семейно с децата си и така ги учат на грижа към животните и че изоставените кучета не са по-различни от домашните. Просто не са попаднали на добри стопани. 

От Бандата споделят, че всеки може да намери „своето място” и „своето” куче. И дават пример с една от доброволките, която е избрала да разхожда възрастните кучета, настанени в специалния „Възрастен дом”, който е посещаван сравнително по-рядко. Все по-често компании започват да организират за служителите си тиймбилдинги с разхождане на кучета от приюта. Защото общуването с животните изгражда друг вид умения и друг вид комуникация. И няма по-хубаво нещо от това да помогнеш на другия – без значение дали е човек или животно.

Целите, които са си поставили от Бандата, имат и образователна насоченост. А именно, че кучето не е вещ, която да си „поръчаме по каталог”, а е живо същество. И че когато решим да си вземем домашен любимец, трябва да мислим за него като за член на семейството си. А не като за нещо, което ще пробваме дали ще ни хареса, и ако не ни допадне – ще изхвърлим на улицата. Защото

Мариана Петрова е „момиче с кауза”. Има над 15-годишен опит в неправителствения сектор, работата по социални каузи и организирането на кампании. През последните повече от 5 години подпомага организации, неформални групи и индивидуални лица, които искат да подобрят ефективността от дарителската и доброволческата си дейност. Инициатор е на „Добри дела” – www.goodee...