Общество

4 скандални истории от изборния ден

Научаваме за тях от социалните мрежи

4 скандални истории от изборния ден

Изборите минаха, бюлетините още се броят и все пак резултатите са почти ясни. Всички ги коментираме като завършен факт, но знаем ли всъщност доколко са реални? Множеството сигнали до СИК, РИК и ЦИК всяват смут, но още повече недоверие носят публикациите в социалните мрежи, където най-смело и откровено се цитират имена, секции, фирми... 

Като този коментар, например: "ТЕЦ Плевен имат собствена избирателна секция. В петък им взимат личните карти и им ги връщат в понеделник + по 50лв. към заплатата. Отказали да си дадат картите няма, защото има последствия."

Да, скандал! Ако беше единствен, може би щяхме да сме по-възмутени. За съжаление обаче, толкова сме се наслушали на истории за корпоративен вот и "твърди ядра", че ще подминем. Можем ли така смело и безотговорно обаче да подминем и останалите?

В секцията, където аз бях застъпник, не се случи нищо особено – "просто" изчезнаха флашките от машинното гласуване. Подминахме. Елисавета Белобрадова, или Letiashtata Kozzila Erato, е била пазител на вота в Лом, а там също много нередности са били подминавани с години, като някои бяха пренебрегнати и вчера, но все пак факторът, че се е явил някой външен, който да следи, е изиграл добра роля в цялостното протичане на изборния ден.

"В Лом, 33-а секция избирателният процес се ръководи изцяло от застъпника на ГЕРБ–СДС с китния прякор Тошко Лихваря."

"Той борави с личните документи на избирателите, диктува данни на член на комисията и пуска бюлетини вместо избирателите в урната. Той ме заплаши, крещя и се държа агресивно пред полицая, който трябва да опазва реда."

Преживяванията на Елисавета бяха следени от много хора във Фейсбук, а физическата и неприкосновеност в крайна сметка не бе накърнена, но не можем да кажем същото за правата на гласоподавателите, дирижирани от въпросния Тошко.

 

Здравейте отново от Лом, секция 33. След като пуснахме сигнал до РИК за това, че застъпника на ГЕРБ СДС Тошко Лихваря...

Posted by Letiashtata Kozzila Erato on Sunday, 4 April 2021

В Лом очевидно е имало интереси, които е трябвало да бъдат защитени. Дали това важи и за следващия пример, даден ни от "Биволъ"? Има ли преднамерено заличаване на гласове за Демократична България, или става дума за обикновена небрежност?

 

#Кой попълва на тези избори? (Секция 9, кв. Южен, гр. Пловдив) Източник: Vladimir Dzhuvinov, Facebook

Posted by Биволъ on Monday, 5 April 2021

След риска да бъдат сгрешени (или нарочно подменени) протоколите на ниво СИК, идва следващото предизвикателство – ЦИК. Попаднахме на репортаж, който отново показва, че никой не знае какво точно прави и каква му е ролята в конкретните избори. 

За финал вижте разказа на един наблюдател на вота. Съжалявам, че с него ще наруша спокойствието ви, но то и без това е само привидно, защото не може да бъдем спокойни, докато такива неща се случват:

"Това, което установих е, че едни и същи хора гласуват многократно. Това се случваше, както в наблюдаваната от мен секция, така и в съседните."

Дори не става дума за прословутите "мъртви души" с чиято идентичност се спекулира. Не, става дума за човек, който по някаква причина невъзмутимо си гласува по няколко пъти и очевидно няма кой да го спре. А не е и само това, вижте цялата публикация.

 

Приятели, споделям впечатленията си от изборния ден, в който участвах като наблюдател. Ако не го бях видял с очите си...

Posted by Валери Григоров on Sunday, 4 April 2021

 

Ако вие също имате какво да разкажете – не се колебайте да го направите, като се свържете с нас по имейл или чрез фейсбук страницата ни. Разбира се, не пренебрегвайте официалния път за подаване на сигнали при изборни нередности, защото това е пътят към разрешаване на проблемите. Иначе вечно ще мрънкаме онлайн, а някой друг ще дирижира живота ни.

 

Изборите в малкия град: Изчезнали флашки и протоколи, попълнени с молив