Общество

40% квота за жени в бордовете на големи компании в ЕС

Най-накрая беше постигнато политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

40% квота за жени в бордовете на големи компании в ЕС

Photo by Lennart Preiss/Getty Images

Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство между половете, за да гарантира, че жените имат поне 40% от местата в управителните съвети на големите компании,  съобщава Euranetplus.

След десетилетие на застой по темата, предложението получи нов тласък тази година с нова подкрепа от Германия и Франция, а във вторник най-накрая беше постигнато политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Законодателството изисква от регистрираните на борсата компании във всички 27 държави членки на ЕС до средата на 2026 г. жените да заемат поне 40% от местата в управителните съвети без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности в управителните съвети.

Компаниите могат да бъдат глобени за това, че не наемат достатъчно жени в своите управителни съвети, а директорските назначения могат да бъдат отменени при неспазване на закона, посочва БГНЕС.

„Разнообразието не е само въпрос на справедливост. То е и двигател на растежа и иновациите. Бизнес аргументите в полза на повече жени на ръководни длъжности са ясни”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Има достатъчно висококвалифицирани жени, които са подходящи за висши длъжности: те трябва да могат да ги заемат”.