Общество

5 документални филма, които описват случващото се през 2020

Документалистика по значими социални теми

5 документални филма, които описват случващото се през 2020

2020 година вече ни изненада с много събития в социален аспект. Вижте тези 5 документални филма, които биха ви помогнали да разберете повече за случващото се в момента в нашия свят.

"Джефри Епстийн: Неприлично богат" (2020)

Четиричасовата документална поредица на Netflix разказва историята на Джефри Епстийн – мултимилиардер и приятел на Доналд Тръмп, на принц Андрю и Бил Клинтън. Той бе открит мъртъв в килията си на 10 август 2019 г., месец след като бе обвинен за трафик на малолетни момичета за сексуални услуги. 

Вижте още...


"Аз не съм твоят негър" (2016)

Убийството на Джордж Флойд в САЩ повдигна за пореден път въпроса за равенството и расизма не само в САЩ, но и по целия свят. Поредицата протести #BlackLivesMatter донесоха след себе си и вълна от съпричастност и нужда от разясняване на системната дискриминация. На помощ идва документалният филм по сценария и режисурата на Раул Пек, в него ще видим Джеймс Болдуин и Самюел Л. Джаксън. Лентата проследява борбата на чернокожите за равноправие и достоен живот.

Вижте още...


"Среднощен пътник" (2019)

Документалният филм дава човешки облик на сухата статистика от бежанската криза. Дело е на афганистанеца Хасан Фазили, който разказва от първо лице за премеждията на собственото му семейство в опит да избягат от Афганистан и да заминат за Западна Европа. Пътят им ги отвежда в различни държави, в които търсят убежище, но намират насилие, дискриминация и експлоатация. Филмът е заснет с камерите на смартфоните на семейството.

Вижте още...


"Медена земя" (2019)

Документалният филм идва от съседна Северна Македония и разказва за живота на Хатидже Муратова, която е прехвърлила 50-те и е посветила дните си в грижи за болната си майка и своите пчелни семейства. Тя живее в затънтено селце и го напуска само когато отива в столицата, за да продава мед. Филмът е сниман в продължение на 3 години и събира над 400 часа филмов материал, който показва неразривната връзка между човека и природата.

Вижте още...

 


"Нашата планета" (2019)

Документалната поредицата от осем епизода е дело на режисьора Аласеър Фотърджил, който стои зад филмите на BBC „Планетата Земя“ и „Синята планета“. „Нашата планета” обаче е продукция на Netflix и показва 4-годишното пътешествие по целия свят на на 50 души, които заснемат природата и влиянието на климатичните промени върху нея.

 

5 музикални филма, които трябва да гледате