Общество

5 известни мъже, които са феминисти

Феминизмът не е само за жени

5 известни мъже, които са феминисти

Снимка: Сп."Elle"

Феминизмът не е само за жени. Социалното, икономическо и политическо равенството между половете е важно за пълноценното функциониране на обществото. Ето 5 известни мъже, които също смятат така.

Джон Леджънд

Американският певец е част от Chime for Change, благотворителна организация, която събира средства за подобряване живота на жените по света. В свои интервюта носителят на няколко награди "Грами" споделя възгледите си за правата на жените, а в разговор с журналист от британския вестник Telegraph Леджънд заявява: „Всички мъже трябва да са феминисти! Ако мъжете се интересуваха от правата на жените, светът щеше да е по-добър“.

И още ... 


Том Хидълстън

Актьорът, известен с ролята си на Локи в „Отмъстителите“, се включи в специалния брой на модното списание Elle, който бе посветен на овластяването на жените. Том бе и сред първите звезди, които обявиха публично подкрепата си за #HeforShe – кампанията на Ема Уотсън под егидата на ООН за солидарност за повишаване на равенството между половете. Тогава той написа в Туитър: "Ема, ти си безупречна и необикновена. Стоя зад теб. Вярвам в равенството между половете".

И още ... 


Дейвид Шуимър

Eдна от три жени е преживяла сексуален тормоз на работното си място. Тази статистика шокира актьора Дейвид Шуимър, познат ни като Рос от "Приятели". Той стартира кампания за повишаване на осведомеността относно сексуалния тормоз. Инициативата носи името That‘s Harassment и има за цел да информира мъжете за определени типове поведение, които те може би не смятат за проблемно и не ги разпознават като сексуален тормоз.

И още ... 


Аштън Къчър

През 2017 г. актьорът се включи в Комисията по външни отношения на Сената на САЩ по време на конференция за обсъждане на съвременното робство. В нея Къчър изнесе реч за зверствата, които се случват при трафика на хора. Той отбеляза, че трафикът засяга над 800 000 души годишно, 80% от които са жени. Заедно с бившата си жена Деми Мур той основава организацията Thorn, която се бори срещу трафика на деца и жени.

И още ... 


Бенедикт Къмбърбач

Актьорът, изиграл Шерлок Холмс и д-р Стрейндж, отказва да приема роли във филми, в които актрисата в главната женска роля не получава заплащане колкото неговото. Той призовава и останалите си колеги да следват примера му. Бенедикт Къмбърбач също се включи в кампанията на списание Elle (заедно с Том Хидълстън), където сподели, че равният шанс и еднаквото заплащане на звездите е основополагащо за феминизма.

 

Артистите, които превърнаха екофеминизма в изкуство