Общество

5 млн. лв за изкуствен остров до Варна отпусна правитеството

Как се тълкува "неотложен разход"?

5 млн. лв за изкуствен остров до Варна отпусна правитеството

Илюстрация към инвестиционния проект за строителство / Дневник

Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като "неотложен разход" близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море, съобщава "Дневник". На разположение са и документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния "Бор") в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка (ТИМ).

Обявлението за провеждане на тръжната процедура е публикувано седмица след проведените парламентарни избори – на 12 април. Според текста му възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областният управител на Варненска област.

И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ.

Според публикуваната обява заданието е за строеж на "буна" (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума по-скоро за изкуствен остров, а не за буна.

Илюстрация към инвестиционния проект за строителство / "Дневник"

След изграждането му компанията "Св. св. Константин и Елена" ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

Първият изкуствен остров в Черно море

Той ще бъде изграден северно от Варна, както е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.  Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като:

"противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище". 

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. в размер на 4.8 млн. лв.

Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Какви са "непредвидените" и "неотложни" обстоятелства, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които явно ще обслужват частни бизнес интереси обаче, така и не става ясно.

Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова, е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. 

Някогашният хотел "Бор"

На мястото на някогашния хотел "Бор" – на тридесетина метра от морето, сега се строи един от най-големите хотели в курорта Св. св. Константин и Елена. Заедно с прилежащия му парцел той бе придобит от едноименното търговско дружество през 2003 г. като част от активите на бившето държавно туристическо дружество "Дружба". Сега на мястото на "Бор" и съседния му ресторант във финална фаза на изграждане са две тела на нов хотел, който многократно надхвърля площта и височината на разрушените постройки.

Така "Малкият плаж" в курорта, който се намира пред тях, очевидно ще се окаже тесен след откриването на новия хотел и държавата се е заела не само да го увеличи, но и да построи остров пред него, като е направила "неотложен разход", коментират от "Дневник".

 

Решава се бъдещето на Карадере