Общество

5 страни, в които можете да избягате от коледната суматоха

За християните Коледа е един от най-важните празници в календара, който се отбелязва от милиарди хора всяка година на 25 декември, но въпреки това има много страни, които не го празнуват. 

5 страни, в които можете да избягате от коледната суматоха

Снимка: Canva

За християните Коледа е един от най-важните празници в календара, той се отбелязва от милиарди хора всяка година на 25 декември без значение от религията, но има много страни, в които това е обикновен ден.

КИТАЙ

Коледата в Китай е просто още един работен ден. Училищата, офисите и магазините остават отворени. Въпреки че 25 декември не се празнува като празник или не е официален празник, китайците са възприели няколко западни традиции през годините.

Китай официално е нерелигиозна държава, така че Коледа някога е била напълно забранена, заедно с християнството. Но докато правителството все още поставя ограничения срещу спазването на празници в западен стил, страната е един от най-големите производители на коледни подаръци.

Комерсиалната версия на Коледа в Китай се празнува само в големите градове (където повече хора могат да си го позволят) и се третира по-скоро като Свети Валентин.

Обикновено това е ден, прекаран с приятели, а не със семейството, и обикновено се празнува с ходене на кино, пазаруване или прекарване на романтичен ден с партньора ви. Бъдни вечер е най-големият ден за пазаруване в годината тук.

ЕГИПЕТ

Коледа в Египет се празнува от 15% от населението, които са християни, но интересното, че се отбелязва на 7 януари,  тъй като църквата използва стария Юлиански календар за религиозни празнични дни.

От 25 ноември до 6 януари (известен още като 43-те дни на Адвента ), коптите постят, придържайки се към веганска диета за „Светия пост на Рождество Христово“. На Бъдни вечер (6 януари) те отслужва литургия около 10 часа вечерта и повечето служби приключват малко след полунощ (въпреки че някои продължават до 4 сутринта).

Но пътуващите до Египет имат уникален плюс: посетете страната през декември, за да избягате от празничната лудост по Коледа, или  в началото на януари и имате възможност да празнувате Коледа два пъти! 

МОНГОЛИЯ

Монголия е страна, в която пътешествениците могат да видят от първа ръка безброй традиции от древното минало. Но Коледа не е сред тях.

Тъй като Монголия официално е будистка страна, 25 декември там се усеща като всеки друг ден. Хората ходят на работа, децата ходят на училище, а по магазините не се чува Марая Кери.

Това е иронично, тъй като Монголия през декември изглежда като перфектна зимна страна на чудесата, пълна с диви северни елени!

Както при Катар, коледните тържества в Монголия до голяма степен са оставени на емигрантската общност.

МАРОКО

Пътуващите се отправят към Мароко за много неща – пешеходен туризъм в Атласките планини, преходи с камили, пазаруване, релакс и какво ли още не, но празнуването на Коледа не е едно от тях.

Мароканците са предимно мюсюлмани, така че не е изненада, че Коледа в Мароко не е голяма работа.

Вместо да чуете звънчета и хора, които пеят коледни песни, ще чуете езана (мюсюлманския призив за молитва). Вместо да видите коледни светлини, красящи улиците, ще видите стотици ярко оцветени фенери.

Така че може да не празнувате Коледа в Мароко, ако посетите. Но можете да съчетаете ментов чай ​​с подправено агнешко и да се изгубите в скитане из многото медини и странични улици в страната.

ТУНИС

Има много възможности за празнуване на Коледа в северноафриканската държава Тунис за тези, които искат.

Продавачите на цветя ще се пазарят за цената на едно дърво, търговците продават коледна украса и аксесоари и никога няма да имате проблем да намерите уникален подарък в огромното разнообразие от пазари там. Много местни църкви предлагат литургия на Бъдни вечер и Коледа. Но за местните Коледа не означава нищо друго освен икономическа възможност за техните магазини.