Общество

6 причини да не завиждаш на инфлуенсърите

Блогърство, влогърство, инстаграмарство, фейсбук присъствие и всичко, което се сетите по отношение на любимците, чийто живот и информация следите редовно

6 причини да не завиждаш на инфлуенсърите

Снимка: Tofros.com

"Инфлуенсърството" добива все повече популярност в България и от известно време започва да се затвърждава не само като хоби, а и като професия. Това включва блогърство, влогърство, инстаграмарство, фейсбук присъствие и всичко, което се сетите по отношение на любимците, чийто живот и информация следите редовно. Дори и да не сте "зарибени" по никого, със сигурност ви се е случвало да намерите блог пост или видео в Youtube тип "tutorial" за полезни.

Обикновено снимките са впечатляващи, атрактивни и без забележка, видеата са изпипани и направени така, че да заинтригуват и да бъдат полезни, да "продадат". Докато се усетиш, толкова си се улисал в този реално-нереален свят, че започваш да мечтаеш да се докоснеш, да си част от него, защото изглежда звезден, магнетичен и перфектен. За разлика от твоя.

Преди около пет години реших и аз да стартирам личен блог, не с идея за професия и бизнес, а като занимание и творческо поле за изява, докато прекарвам дните си вкъщи с първото си дете. Днес блогът ми все още е средство за изява, отдих и експерименти, но не е нещо на пълен работен ден. За разлика от инфлуенсърите, които са се посветили на този тип творчество и са го превърнали в професия тип 24/7. Опитът и наблюденията, които събрах през годините, ми дадоха една различна перспектива върху нещата и стигнах до извода, че това не е "професията", нито животът, за които да завиждаш на някого. Напротив, трябва много да внимаваш какво си пожелаваш. Ето защо.

High demanding job

Инфлуенсърството е изключително изискваща работа, която на първо четене изглежда много лесна, лека и приятна, но всъщност зад красивите декори се крият много стрес, нерви и безсънни нощи. Всеки блогър знае чувството на напрежение, че трябва да "произвежда" и да "доставя" интересни продукти на последователите си непрестанно и без почивка. Нямаш шеф, ръководител или работно време. Ти поставяш начало и край и обикновено такива няма, защото мислиш за контента си 24/7.

Всяко преживяване през деня се превръща в потенциално вдъхновение или материал, които да предложиш на аудиторията си. Понякога обаче, както във всяка творческа професия, и в тази има дни на "зацикляне", през които започваш да изпитваш паника дали последователите ти няма да те забравят. Емоционалният натиск не е никак малък и повярвайте ми, никога не изчезва. Но това може би различава успешните инфлуенсъри от всички останали - този стрес фактор се превръща в движеща сила и енергия, чрез които да творят. За тях това не е бреме, а страст, мотивация и гориво. Не липсва и елементът на пристрастяване. Веднъж започнеш ли, не можеш да спреш.

Предизвикателството да излезеш от комфортната си зона

Безспорно, едно от най-трудните неща е да преодолееш себе си и всекидневно да правиш неща, които те поставят в "неудобна" и рискова ситуация, като това да споделяш мисли, чувства, тайни и живота си като цяло с напълно непознати хора. "Страхът" от това дали ще бъдеш харесан, приет, а не осмян, не е никак малък фактор и е нещо, което никога не отминава. Преживяваш го отново и отново всеки път, когато представяш нов контент.

Дори и да си утвърден и успешен инфлуенсър, винаги съществува рискът един ден аудиторията ти да не възприеме нещо по начина, по който ти си се надявал, и да станеш обект на критика, а понякога и на виртуален тормоз. Да, защото всички знаем колко жестоки могат да бъдат хората, особено скрити зад удобната маска на анонимността в Интернет.

Да превърнеш минусите в плюсове

Друг особен елемент, присъщ на успешните инфлуенсъри, е това, че те превръщат минусите си в плюсове. Вместо да се притесняват от недостатъците си и да ги крият, те ги осветяват с прожектор и ги превръщат в свое оръжие. Определено нещо, което не всеки може да направи.

Всички хора имат слабости, съмнения и комплекси. Въпросът е как ще подходим към тях, дали ще им позволим да ни завладеят и скрият от света или смело ще се изправим пред тях и ще ги накараме да работят за нас. Някои хора успяват. И ако си мислите, че всички зашеметяващи блогъри и влогъри са хора без каквито и да е комплекси, помислете отново. Много вероятно е те да имат дори повече съмнения в себе си, отколкото вие, но вместо да се оставят това да ги сломи, да го заявяват пред света. И в повечето случаи печелят.


Истината зад перфектните снимки

Отрупани маси, изискани ястия, скъпи дрехи, гримове, аксесоари и всичко друго, за което се сетите. Тези на пръв поглед будещи завист снимки, първо, отнемат страшно много време (храната вече е изстинала), нерви и компромиси (щракаш се в оскъден тоалет, докато навън духа адски студен вятър). Второ, в повечето случаи са абсолютно фалшиви.

Скъпите чанти и аксесоари се заемат само за заснемането, а след това се връщат на брандовете. В същото време вие толкова много сте харесали онези чанта или чифт обувки, че ще намерите начин да ги закупите, дори на надвишават бюджета ви многократно. Кой печели тук?

Години и дълги часове компромиси и недооценен труд

Ако смятате, че брандовете плащат добре за рекламата на своите продукти, помислете пак. В повечето случаи, и особено в България, брандовете нямат кой знае какъв бюджет за виртуалните си рекламни лица и зависи от инфлуенсърите как ще се договорят и какво ще издействат. В повечето случаи със сигурност не е нещо, за което да им завиждате.

Като се има предвид и това, че "професията" е все още прохождаща в България, шансовете да се издържаш от нея, са малки, което означава, че ако наистина си запален и това е твоето призвание, трябва да си готов на лишения, а и на труд, който невинаги ще бъде оценен. Понякога ще ти коства и нерви, за да се разбереш с брандове, които невинаги ще се отнесат по най-коректния начин.

Негативните коментари

Знаем, че в Интернет не са малко т.нар. тролове, които всяват смут и негативизъм. Пускайки видеото си за обществено гледане, трябва да си готов, че няма да са малко и негативните коментари, понякога от хора, на които просто всичко им е криво. Колкото и да си над нещата и да не позволяваш общественото мнение да ти влияе, това е фактор, който невинаги може да бъде игнориран. Ако си дал достъп до света на най-съкровените си и лични моменти, понякога е болезнено да станеш обект на нечий негативизъм или изкривени разбирания. Но дори и да не са прави тези хейтъри, присъствието им е част от "сделката".

Както във всяка работа, така и тук основни са мотивацията, качествата и упоритостта. И нещо започнато уж като хоби или на шега може да се превърне в призвание. Но "потта, кръвта и сълзите" и тук са налице и успехът никога не би се случил за едно денонощие. И колкото и да са красиви Инстаграм фийдовете, колкото и видеата да показват един идеален и мечтан живот, замислете се следващия път, докато скролвате, че понякога нещата не са такива, каквито изглеждат. Зад фешън и мотивейшън постовете може да се крият много сълзи, нерви, несигурност и стремеж към едно - търсене и валидиране на признание. Звучи ли ви като нещо, което на всяка цена искате в живота си?