Общество

6 урока от най-щастливите родители (и техните щастливи деца)

Как най-доволната нация отглежда своите деца

6 урока от най-щастливите родители (и техните щастливи деца)

Снимка: www.storyblocks.com

Много години подред жителите на Дания бяха обявявани за най-щастливата нация на планетата. Получават максимални оценки за върховенство на закона, пазарна, гражданска и политическа свобода и съблюдаване на човешките права. Благоденствието им няма как да не се корени в начина, по който отглеждат и възпитават децата си.

Това са изследвали авторите на книгата "Датският метод на възпитание", която ни дава шанс да надникнем в практиките на щастливите родители, които отглеждат щастливи деца. В основата е заложен моделът PARENT - Play, Authenticity, Reframing, Empathy, No ultimatums, Togetherness.

1. Игра

Днешните деца изглеждат постоянно заети. Денят им е запълнен с училищни и извънкласни занимания, спорт, изкуства, езици. Дори срещите им с приятели са под график и при постоянно наблюдение от някой възрастен.

Според датчаните децата имат нужда от свободно пространство, за да растат и учат. На децата там е разрешено да преследват свои собствени цели, да опитват нови неща и да изграждат доверието към самите себе си. Въпреки че родителите са наблизо и при нужда веднага ще се отзоват, те не контролират по никакъв начин играта, още по-малко пък се намират в центъра ѝ. Нека не забравяме, че именно в Дания изобретяват легото - един от най-добрите примери за свободна и креативна игра. 

2. Автентичност

Децата наблюдават как приемаме гнева, радостта, фрустрацията и успеха, а също и как ги изразяваме. Трябва да възпитаме честност у тях, както и увереността, че е ОК да изпитват емоциите, които изпитват. Това става само като не крием нашите истински чувства и мисли, отговаряме на неудобните въпроси, при това абсолютно честно, и си позволяваме да бъдем слаби или сгрешили пред тях. Лесно родителите се подхлъзват по модела да представят реалността по-захаросана пред малките невинни човечета, но това дългосрочно погледнато е лоша услуга. 

3. Преосмисляне, промяна на рамките

Датчаните не се преструват, че негативното не съществува, те просто се фокусират върху различна гледна точка. Избират да се съсредоточат върху доброто у хората, не се товарят с прекалено много очаквания и гледат отвисоко - общата картинка вместо конкретни несъвършени детайли. Психологията нарича това реалистичен оптимизъм.

Например не наричайте детето си мързеливо, а му кажете, че в момента се държи като мързеливец. Когато то се оплаква от нещо, внимавайте за позитивните елементи в историята и изведете тях на преден план. Ако се оплаква, че мрази да ходи на училище, напомнете му, че обожава часовете по рисуване или срещите с приятели в междучасията. 


4. Емпатия

Емпатията ни помага да се свържем с другите хора. Тя се развива в ранна детска възраст. Детето първо се учи да настройва емоциите си спрямо настроенията на своята майка, а след това и на други хора.

Контактът с очите, израженията на лицето и тонът на гласа са от ключово значение още в началото. Това е първият начин, по който се учим да изпитваме доверие, привързаност и съпричастност. Най-ефикасното "упражнение за емпатия" е четенето на книги. Ще бъде най-добре, ако отделяте време за обсъждане с детето на прочетеното и разсъждавате заедно как са се почувствали героите в отделните ситуации, какви емоции са изпитали, кое е причинило интензитета им. 

5. Без ултиматуми

За датчаните децата са добри по природа и те се държат с тях като с такива. Докато в английския език се използва терминът "terrible twos" (ужасните две) за периода около двегодишнината на детето, то в Дания думата е "trodsalder", което значи "гранична възраст".

Децата, които разрушават общественоприетите граници, се възприемат като нормални и добре дошли, без да са досадни и ужасни. Викането по децата е рядкост в Дания, но това не означава прекомерна мекота и съгласие с всичко. Бъдете твърди, но любезни, вместо да губите спокойствието си. Не използвайте заповедното "Ако не направиш това, ще стане еди-какво си", а поднесете ситуацията като избор пред детето с "или/или". Ако не е прибрало играчките си, изхвърлете нещо с довода, че е било на пода, където стоят боклуците, без да се карате или да наказвате. 

6. Заедно

Груповите занимания са оформили датчаните така, че да помагат на останалите и да се учат не само от своите грешки, но и от чуждите. Децата се научават да търсят силните и слабите страни на другите и да виждат как могат да помогнат, като отиват по-дълбоко от това, което е на повърхността.

Може да развиете усещането за принадлежност към общността в своето дете, като приготвяте заедно храната, съветвате се с него при вземане на решения, организирате "направи си сам" следобеди за него и неговите приятели, по време на които те да създават нещо заедно, в екип.